Kritik mot SVT:s rapportering om Trump: ”För försiktiga”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har SVT fått kritik från flera håll för att ha misslyckats med att markera mot Donald Trumps falska påståenden om valfusk. En av kritikerna är Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

– Den journalistiska uppgiften är inte att vara opartisk utan att försöka söka sanningen, säger han i en debatt med SVT:s mediedirektör Jan Helin i Aktuellt.

”Kan vi vara överens om att från och med nu kalla en spade för en spade?”, skrev Peter Wolodarski på Twitter i samband med stormningen av Capitolium.

Han anser att flera medier, däribland SVT, har varit dåliga på att peka ut Donald Trumps lögner av rädsla att framstå som partiska.

– Hela aktionen byggde på Donald Trumps stora lögn om omfattande valfusk. Varför mobiliserade han så många människor? Jo för att han lyckades sprida lögnen i offentligheten. Det är journalistiskt otroligt viktigt att man går till botten med påståenden. Det finns tendenser hos SVT att behandla det här som en åsikt bland flera, säger han.

Helin håller inte med

SVT:s mediedirektör Jan Helin håller med om att det är oerhört viktigt att tydliggöra när presidenten ljuger, men säger att SVT har gjort just detta.

– Det jag ser i vår rapportering är att våra korrespondenter gång på gång klär in uttalanden i att detta saknar grund och stöd i utredningar. Man är noga med att redovisa det. Däremot sätter vi inte upp plakat där vi säger att presidenten är en lögnare. 

Enligt Peter Wolodarski finns det en tendens bland SVT:s medarbetare att ta ett steg tillbaka i känsliga lägen av rädsla för att väcka ilska och bli attackerade av personer som vill lägga ner public service, vilket riskerar att leda till självcensur.

– Det är sant att vi är lite försiktiga med orden, om man kallar det ängslighet eller inte ska jag låta var osagt. Men vi är tydliga i rapporteringen tycker jag, svarar Jan Helin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.