Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Wolodarksi: ”SVT har visat Trumps video gång på gång utan att tydligt markera”. Foto: AP/TT/SVT

Chefredaktören kritisk – medierna är för flata mot Trumps lögner

Uppdaterad
Publicerad

Av rädsla för att verka partiska har medier, både i USA och Sverige varit för flata mot president Trumps falska påståenden, menar Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

– När en mobb angriper kärnan i det demokratiska systemet är vi inte opartiska, säger han.

”Kan vi vara överens om att från och med nu kalla en spade för en spade?”, skrev Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski sent under onsdagskvällen på Twitter.

Han menar att stormandet av det amerikanska parlamentet Capitolium visar vad som händer när medierna inte markerar tillräckligt tydligt när den avgående presidenten Donald Trump far med osanning – i synnerhet när han påstår att valet skulle ha varit riggat.

Amerikanska medier försiktigare

”Jag vet att ni är sårade, vi hade ett val som stals ifrån oss”, inledde Donald Trump sin videohälsning där han skulle uppmana demonstranter och inkräktare att gå hem. Peter Wolodarski säger att stora amerikanska medier valt att inte sända Trumps video i sin helhet på samma sätt som man gjort i Sverige.

– Jag såg nu på morgonen att SVT har visat Trumps video gång på gång utan att tydligt markera att det här är lögner, säger han.

Missat enstaka tillfällen

Michael Kucera, ansvarig utgivare på SVT, säger att man förvisso kan ha funnits enstaka tillfällen där man inte markerat, men att det brukar göras:

– Jag tror alla som följer SVT:s rapportering känner igen den återkommande formulering vi använder om att Trumps påståenden om valfusk är felaktiga grundlösa och farliga, säger han.

Se mer i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer