Förre republikanske president George W Bush reagerar starkt på händelserna i Washington. Foto: TT

Amerikanska medier efter upploppet: ”Presidenten måste hållas ansvarig”

Uppdaterad
Publicerad

”Skam”. ”Åtal”. ”Riksrätt”. Stora amerikanska medier kräver president Trumps avgång efter stormningen av USA:s parlamentsbyggnad under gårdagen. Även före detta presidenter har uttalat sig efter attacken och George W. Bush menar att händelserna mer påminner om dem i en ”bananrepublik”.

The Washington Post går hårt åt presidenten efter händelserna. ”Ansvaret för det här ligger ensamt på presidenten, som har visat att hans presidentskap utgör ett allvarligt hot mot USA:s demokrati. Han måste avsättas”, skriver tidningens ledarskribenter.

Washington Post har också publicerat en ledare där kritik lyfts om säkerheten vid Capitolium med rubriken: ”Stormningen mot Capitolium uppmanar till brådskande frågor om säkerhetsfel.”

Kongressen i USA stormad

”Inga bevis på Antifa-inblandning”

New York Times ledarsida har liknande tongångar. De menar att händelserna inte får lämnas utan konsekvenser. De anser att presidenten måste hållas ansvarig, genom åtal eller riksrätt. Samma tidning har också skrivit en viralgranskningsartikel om händelserna i kongressen.

På sociala medier har tusentals inlägg skrivits och delats som menar att medlemmar från den antifascistiska vänsterrörelsen Antifa ska ha varit inblandade i stormningen av Kapitolium. Något det enligt tidningen inte finns några bevis för. De menar därtill att president Donald Trump också medgett att det ska ha varit hans supportrar som ska ha stormat byggnaden.

”Skakar nationen”

I Los Angeles Times ställs det frågor om vad som komma skall. En av ledarrubrikerna lyder: ”Efter upploppen i Capitolium, vart går vi från härifrån? Fråga republikanerna.”

The Wall Street Journal skriver i en ledare om ett land i total splittring och betonar att Joe Bidens arbete med att ena landet, efter angreppet under gårdagen blivit än svårare. ”En enda dag skakar två presidentskap, två partier och en hela nation till kärnan”, skriver ledarskribenterna.

”Skam för vårt land”

USA Today tar i en artikel upp flera före detta presidenter som på olika sätt uttryckt sig efter händelserna i Washington. ”Händelserna har uppmuntras av en sittande president som har fortsatt att grundlöst ljuga om resultatet av ett lagligt val, ett ögonblick av stor oärlighet och skam för vårt land”, skriver Barack Obama på Twitter.

Även republikanen George W. Bush är kritisk och menar på att angreppet inte är värdigt ett land som USA. ”Det är så här valresultat ifrågasätts i en bananrepublik – inte i vår demokratiska republik”, skriver den före detta presidenten i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet