Vita husets tidigare chefsstrateg Steve Bannon anländer till FBI:s kontor i Washington. Foto: AP 15 november 2021

Steve Bannon överlämnar sig till FBI

Uppdaterad
Publicerad

Steve Bannon, kontroversiell tidigare chefsstrateg hos expresident Donald Trump, framträdde i domstol på måndagen om stormningen av USA:s kongress 6 januari. Enligt CNN har han överlämnat sig själv till FBI på måndagen.

I fredags åtalade en federal åtalsjury Steve Bannon för kongresstrots eftersom han vägrat att vittna inför utredningen av den dödliga stormningen av kongressen den 6 januari i år.

På måndagen överlämnade han sig till FBI:s högkvarter i Washington inför stora grupper av journalister och tv-kameror.

Kongressen i USA stormad

Under eftermiddagen hölls en första förhandling i en federal domstol, där Bannon inte tog ställning till anklagelserna. Han släpptes senare, men hans pass beslagtogs och han förväntas infinna sig i en domstol på torsdag igen och anmäla sig till myndigheterna varje vecka, rapporterar CNN.

Fallet har lagts på domaren Carl Nichols, som utsågs av Donald Trump.

Vägrade vittna

67-årige Bannon nekade först till att infinna sig med hänvisning till det särskilda juridiska skydd (på engelska ”executive privilege”) som omfattar presidentämbetet. Eftersom Bannon varken var Vita hus- eller statsanställd när stormningen skedde har detta dock ifrågasatts.

Donald Trump sparkade sin chefsstrateg 2017, men de två behöll kontakten.

Fokus på nyckeldatum

Enligt uppgifter i boken ”Peril” ska Bannon i ett telefonsamtal i december i fjol ha uppmanat Trump – som då förde fram falska anklagelser om valfusk – att fokusera på den 6 januari, det datum elektorsrösterna och därmed Joe Bidens valseger skulle fastställas av kongressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet