Steve Bannon. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Steve Bannon åtalas för trots mot kongressen

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon åtalas för trots mot kongressen. Orsaken är att han vägrat att vittna i utredningen om stormningen av kongressbyggnaden i Washington i januari.

Beslutet togs på fredagen av en federal jury, rapporterar tv-bolaget CNN.

Bannon misstänks ha deltagit i planeringen av aktionen, enligt det kongressutskott som utreder stormningen.

– Enligt utskottets utredning framgår det att Steve Bannon hade omfattande förhandsinformation om planerna för den 6 januari. Sannolikt spelade han en viktig roll i att utarbeta dessa planer, sade den republikanska kongressledamoten Liz Cheney i oktober.

Hon påpekade att Bannon var en av flera Trumpmedarbetare som uppehöll sig på Hotell Willard i Washington i vad som kallats en ”ledningscentral” för försöken att förhindra att Joe Biden kunde ta över som president.

Trumps medarbetare försökte bland annat förmå vicepresident Mike Pence att vägra fastslå Bidens seger i presidentvalet med hänvisning till påstått valfusk.

Flera döda

Konflikten kulminerade när tusentals Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden, där ledamöterna förberedde sig för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse Joe Biden till president. En Trumpsupporter sköts ihjäl inne i kongressbyggnaden och tre andra dog av medicinska skäl under tumultet. En polisman som försvarat byggnaden avled av en stroke dagen därpå.

Före stormningen höll Trump ett 70 minuter långt tal där han uppmanade sina anhängare att kämpa för att stoppa maktskiftet. Han manade dem att tåga till kongressen, visa styrka och ”slåss av helvete”, men sade också att de skulle agera ”patriotiskt och fredligt”.

Trump och många republikaner hävdar fortfarande att Joe Bidens valseger berodde på valfusk. Några bevis för oegentligheter som kunnat påverka valutgången har dock inte lagts fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.