Beskedet: Steve Bannon kan straffas

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon bör straffas för att han vägrar vittna i utredningen av stormningen av Capitolium.

Det beslutet röstades i natt igenom i det särskilda utskott som utreder stormningen.

– Bannon har trotsat kongressen, säger kongressledamoten Liz Cheney.

Beslutet var enhälligt när utskottet som utreder stormingen av Kapitolium den 6 januari tidigare i år i natt, svensk tid, beslutade att Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon bör straffas för att inte ha velat medverka i utredningen.

Anledningen är att Bannon har vägrat inställa sig till de förhör han har kallats till.

– Representanthuset bör finna att Steve K. Bannon har trotsat kongressen då han vägrat efterfölja utskottets kallelse gällande utredningen om attacken den 6 januari i Capitolium, löd motiveringen när den republikanske kongressledamoten Liz Cheney läste upp beslutet.

Utredningen, som har initierats av Demokraterna, syftar till att bringa klarhet i Donald Trumps eventuella kopplingar till stormningen.

I egenskap av Trumps före detta chefsstrateg, och en av presidentens närmaste medhjälpare under dennes första tid vid makten, bedöms Steve Bannons påstådda kopplingar till stormningen vara av särskild vikt för utredningen.

”Hade omfattande förhandsinformation”

– Enligt utskottets utredning framgår det att Steve Bannon hade omfattande förhandsinformation om planerna för den 6 januari. Sannolikt spelade han en viktig roll i att utarbeta dessa planer, säger Liz Cheney.

– Bannon befann sig i ledningscentralen på Hotell Willard den 6 januari. Han förefaller även ha haft ingående kännedom om presidentens försök att till miljoner amerikaner sälja in bluffen att valet var stulet, säger hon vidare.

Beslutet innebär att det kommer bli en omröstning i representanthuset, där Demokraterna har makten. Därefter skickas ärendet över till justitiedepartementet, som i sin tur ska besluta om det ska bli en fortsatt utredning mot Bannon.

Finns dokument

– Det är demokraterna i kongressen som vill se om det finns bindande bevis för att Donald Trump på något vis har varit inblandad i planeringen av stormningen av kongressen, eller någon av hans medarbetare, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i Morgonstudion.

– Demokraterna anser att det faktum att Trump gör allt för att stoppa sina medarbetare från att komma till de här förhören, och arbetar intensivt för att de dokument som finns kopplade till dagarna kring den 6 januari inte lämnas ut, utgör information som kan knyta honom till den här händelsen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.