Steve Bannon, Kodak Black och Lil Wayne benådas av Donald Trump. Foto: Craig Ruttle/AP/TT, Jordan Strauss/AP/TT, Owen Sweeney/AP/TT

Trumps benådningar: Friar Steve Bannon – men inte sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Som ett traditionsenligt sista drag från sin presidentpost har Donald Trump benådat eller mildrat straffet för 143 personer.

En av dem är Vita husets före detta chefsstrateg Steve Bannon som avskrivs anklagelserna om bedrägeri i samband med en insamlingskampanj för murbygge på gränsen till Mexiko.

Presidentens tidigare rådgivare stod åtalad för att ha förskingrat en miljon dollar från Trumpväljare som stöttat projektet att bygga en mur vid USA:s gräns mot Mexiko. Men på grund av att han ”har varit en viktig ledare i den konservativa rörelsen och är känd för sin politiska skicklighet” benådas han, skriver Vita huset. Steve Bannon har själv nekat till anklagelserna.

Även riskkapitalisten Elliot Broidy som har nära koppling till Trumps svärson Jared Kushner och som anklagats för ekobrott benådas.

Presidentvalet i USA 2020

Lil Waynes goda egenskaper räddar honom

Presidentens tidigare chefsstrateg är bara en av 73 i den benådade skaran. Ett annat känt namn är rapparen Dwayne Michael Carter Jr, mer känd som Lil Wayne. Han åtalades i november förra året för olaga vapeninnehav, då han är tidigare dömd för vapenbrott och inte får inneha skjutvapen. Lil Wayne frias helt från anklagelserna av Trump. En av motiveringarna till benådningen är spritbolagsvd:n Brett Berishs beskrivning av honom som ”pålitlig, godhjärtad och generös”. Lil Wayne har erkänt brottet.

Benådar inte sig själv

Enligt tidigare uppgifter från New York Times har Trump undersökt möjligheterna att få sig själv och sina tre äldsta barn Donald Jr, Eric och Ivanka benådade. Även svärsonen och rådgivaren Jared Kushner nämdes.

Men varken Trump själv eller någon ur hans familj har benådats, vilket enligt CNN är något han övertalats om av sina rådgivare, då det hade kunnat få honom att framstå som skyldig och göra honom juridiskt sårbar.

Trump har dock fram till klockan tolv på onsdagen på sig att utföra några sista eventuella benådningar innan han lämnar över kontoret till Joe Biden.

Mildrade straff

Artisten Kodak Black är en av de 70 personer som har fått mildrade straff. Kodak Black, vars riktiga namn är Bill Kapri, är dömd till tre år och tio månaders fängelse för att ha ljugit i polisförhör. Han får sitt fängelsestraff förkortat. Bland annat flera religiösa ledare har slutit upp och motiverat att hans straff ska kortas, bland annat för hans många filantropiska gärnar. Han ska ha skänkt pengar till bland annat skolböcker för barn, dagcenter och mat till fattiga.

Att ha stöttat välgörenhet är en återkommande motivering för många av de 143 personer som benådats eller fått mildrade straff.

Presidentens benådningar

Det är vanligt att avgående presidenter utfärdar benådningar. Läs hela listan här (engelska).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet