Donald Trump för samtal om att benåda sina barn och sin nära kollega Rudy Giuliani. Foto: Chris Kleponis / POOL

Uppgifter: Trump vill benåda sig själv – och sin familj

Uppdaterad
Publicerad

Det börjar närma sig tiden för när Donald Trump slutligen kommer att behöva lämna ifrån sig makten.

Men innan dess kan han hinna med att benåda sin familj och vapendragaren Rudy Giuliani – innan de ens har blivit dömda.

Det är vanligt att presidenter genomför benådningar strax innan att de avgår, men då brukar det handla om personer som är dömda för brott.

Enligt källor till bland andra New York Times för nu Trump diskussioner om att benåda några av sina närmsta medarbetare – i förhand.

Presidentens nära kollega Rudy Giuliani har enligt tidningen inlett diskussioner med Trump om att få en sådan ”förhandsbenådning”. Anledningen ska vara att han är orolig för framtida åtal som skulle kunna väckas efter att Trump har avgått.

Utreddes 2019

Exakt vad Giuliani kan tänkas åtalas för är oklart, men i New York Times artikel påpekar man att samtalen om benådning har pågått i samma veva som denne varit en av de ur Trumps stab som varit mest aktiv i att dela ut grundlösa anklagelser om valfusk.

En annan farhåga Giuliani har är enligt tidningen med stor sannolikhet att den utredning kring honom som inleddes av åklagare i New York 2019 om olagligt samröre med Ukraina ska väckas till liv igen.

Enligt Giulianis advokat Robert Costello är han dock inte orolig för eventuella åtal eftersom att han inte har ”gjort något fel”.

Vill benåda barnen

Donald Trump ska även ha undersökt möjligheterna att få sig själv och sina tre äldsta barn Donald Jr, Eric och Ivanka benådade i förhand. Även svärsonen och rådgivaren Jared Kushner önskar presidenten ska benådas.

Donald Trump Jr utreddes 2016 för misstankar om att han under valrörelsen 2016 tagit emot information från Ryssland som skulle kunna skada Hillary Clinton. Jared Kushner har tidigare lämnat falsk information till federala myndigheter om kontakter med utländska makter.

Vad Ivanka och Eric Trump skulle kunna åtalas för är oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.