Steve Bannon. Foto: TT

Steve Bannon gripen – anklagas för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trumps förre rådgivare, Steve Bannon, har gripits, anklagad för bedrägeri och pengatvätt, uppger det amerikanska justitiedepartementet. Steve Bannon nekar till anklagelserna.

Bannon anklagas för att tillsammans med tre andra personer ha lurat hundratusentals personer i samband med en insamling för Trumps löfte om att bygga en mur utmed gränsen mot Mexiko, rapporterar Reuters.

Enligt federala åklagare trodde givarna att pengarna skulle gå till bygget av en mur, men istället gick de till att finansiera en påkostad livsstil för de inblandade. Steve Bannon själv ska enligt åklagarna fått över en miljon dollar av de sammanlagt 25 miljoner dollar som samlades in under kampanjen som kallades ”Vi bygger muren”.

Riskerar fängelse i 40 år

En del av pengarna ska enligt åtalet använts för att dölja Bannons personliga utgifter under insamlingen, bland annat genom förfalska fakturor och påhittade arrangemang, trots att man lovat att 100 procent av de donerade pengarna skulle användas för projektet, skriver AP.

Skulle Bannon och de andra misstänkta fällas i domstol, riskerar de vardera upp till 40 års fängelse.

Sammanlagt ska runt 300 000 personer på olika sätt ha skänkt pengar till byggandet av en mur.

”En sorgilig händelse”

Donald Trump kommenterade gripandet vid en presskonferens på torsdagen.

– Det är en sorglig händelse. Jag har inte haft något att göra med honom på länge, sade han och tillade att inte visste så mycket om insamlingsprojektet.

Steve Bannon, en tidigare officer i amerikanska flottan och banktjänsteman, var Trumps kampanjchef under presidentvalet 2016 där bygget av en mur var ett stort vallöfte. Han blev efter valet en presidentens närmare rådgivare och chefstrateg. Den konservativa Bannon ska bland annat ha varit initiativtagare till Trumps kontroversiella beslut om inreseförbud för människor från flera länder i mellanöstern. Han fick sparken 2017 efter att offentligt kritiserat Trumps Nordkoreapolitik.

Bannon är den senaste av Trumps tidigare rådgivare som anklagats för brott, en lista som innehåller bland andra kampanjmedarbetaren Paul Manafort, rådgivaren Roger Stone samt säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.  

Steve Bannon nekar till brottsanklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.