Förre chefsstrategen i Vita huset, Steve Bannon, vid en konferens annordnad av det italienska extremhögerpartiet Fratelli d'Italia Foto: TT / AFP / TIZIANA FABI

Steve Bannon storsatsar på EU-valet – vill upprätta ”krigsrum”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon lovar att upprätta ”krigsrum” runt om i Europa för att hjälpa till att skapa en högerrörelse som går över flera världsdelar inför EU-valet 2019.

I ett tal vid det italienska nationalistiska partiet Fratelli d'Italias kongress uppmanar Bannon människor i Europa att ansluta sig i en anti-EU-kampanj mot traditionella politiska partier.

– Vi kommer att tillhandahålla och genomföra opinionsundersökningar och dataanalyser och skapa krigsrum som folk behöver för att vinna val, säger Bannon,

Bannon har sagt att han anser att det är en ära att kallas rasist. Han har besökt flera europeiska länder de senaste månaderna i hopp om att bygga en så kallad populistisk revolt inom europeisk politik.

Tänker lägga 80 procent tid på EU

Han planerar en Brysselbaserad stiftelse som ska kallas The Movement, och har träffat europeiska politiker som är emot invandring, bland dem Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

– Efter (det amerikanska) mellanårsvalet i november, när president Trump besegrar de kulturella marxistiska demokratiska partierna, och han inte ställs inför riksrätt, kommer jag att tillbringa 80 procent av min tid i Europa för att förbereda inför EU-parlamentets val, säger Bannon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.