USA:s tidigare president Donald Trump på ett kampanjmöte ”Save America” i Des Moines, Iowa. Foto: Epa/Steve Pope 9 oktober 2021

Trump vill hemligstämpla dokument om kongresstormningen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s förre president Donald Trump har begärt att hemligstämpla dokument, samtalsloggar och handskrivna anteckningar från Vita huset. Det handlar om en mängd handlingar från tiden runt kongresstormningen i januari, totalt 770 sidor.

I en inlaga som offentliggjordes på lördagen listar det amerikanska riksarkivet samtliga dokument som Donald Trump vill hindra kongressen från att ta del av.

Det handlar om anteckningar från Trumps närmaste medarbetare, promemorior till Vita husets pressekreterare och utkast till det tal som den dåvarande presidenten höll den 6 januari – ett tal som många anser vara den avgörande gnistan som tände Trumpanhängarnas stormning av kongressen.

Kongressen i USA stormad

Testa kongressens auktoritet

Den förre presidentens juridiska representanter lämnade tidigare denna månad in en stämningsansökan till en federal domstol i Washington DC. Det var i samband med att det särskilda utskott i representanthuset som utreder kongressattacken begärt att dokument och samtalslistor från dagarna kring upploppet ska lämnas över till utskottet.

Men i sin stämningsansökan motsätter Trump sig utskottets begäran att få ta del av dokument från hans tid som president med hänvisning till att den är för omfattande och inkluderar dokument utan koppling till den 6 januari. Han har också åberopat det som på engelska kallas ”executive privilege”, det vill säga det juridiska skydd som omfattar presidentämbetets makt.

Donald Trump vill även blockera kongressen från att ta del av Vita husets officiella dagbok, där alla hans aktiviteter, resor och telefonsamtal finns nedskrivna. Stämningsansökan kommer sannolikt att innebära en process i domstol som testar kongressens auktoritet och förmåga att granska presidentskapet.

Vad Trump visste

Den nuvarande presidenten Joe Biden godkände nyligen att utredningsutskottet till en början får tillgång till handlingar på sammanlagt 125 sidor. Kongressens utredare försöker få fram vittnesmål om vad Trump visste om planerna på att storma kongressen innan så skedde, samt vilka åtgärder han vidtog under tiden.

Trump kräver alltså att domstolen ogiltigförklarar dokumentförfrågningarna, vilket skulle göra att USA:s riksarkiv inte får lämna ut materialet. Även om hans försök misslyckas lär stämningen fördröja offentliggörandet med flera månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet