Nu är Joe Biden USA:s president

Uppdaterad
Publicerad

USA:s nye president Joe Biden lovade i sitt installationstal att försöka ena landet och att det kommer bli hans viktigaste uppgift under hans tid som landets ledare.  – Hela min själ är i detta – att föra USA samman.

Joe Biden, som blir USA:s 46:e president, svor med handen på Bibeln att troget utöva sitt ämbete och att efter bästa förmåga upprätthålla, värna och försvara USA:s konsitution.

Den traditionsenliga installationsceremonin hölls framför Capitolium i Washington, inför bland andra de tidigare presidenterna Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton.

Ceremonin har dock omgärdats av rigorösa säkerhetsåtgärder efter säkerhetshaveriet den 6 januari då folkmassor stormade och tog sig in i kongresshuset. Fem människor omkom och folkvalda tvingades fly då.

Vill ena landet

I sitt installationstal talade Joe Biden om vikten av att ena landet och att det kommer att bli hans främsta uppgift som president.

– Hela min själ är i detta – att föra USA samman, att ena vårt folk, att ena vårt land. Jag uppmanar alla amerikaner att förena er med mig i detta uppdrag, sade han.

Enligt presidenten så befinner sig USA just nu i en mörk tid där våld, rasism och rädsla har splittrat landet. Men, bara med ett enat USA, ett USA där man behandlar varandra med respekt, så kan man tackla de utmaningar som landet står inför.

– Vi har mycket att göra, mycket att återställa, mycket att läka, mycket att bygga och mycket att vinna, sade han och tillade:

– Vi kan åter göra USA till godhetens ledande kraft i världen.

Joe Biden sade också att han kommer vara hela USA:s president, oavsett om man röstade på honom eller inte.

– Jag kommer att kämpa lika hårt för de som inte stöttar mig som för dem som inte gjorde det.

Kamala Harris USA:s första kvinnliga vicepresident

Strax innan Joe Biden svors in, avlade vicepresident Kamala Harris eden för sitt ämbete. Hon blev därmed USA:s första kvinnliga och svarta vicepresident någonsin.

Donald Trump bojkottade ceremonin

Donald Trump valde att inte närvara vid ceremonin och blev därmed den första avgående presidenten på över 150 år att inte närvara vid installationen av sin efterträdare. Hans vicepresident Mike Pence var dock på plats.

Trump lämnade Vita Huset för sista gången på onsdagseftermiddagen och flögs i helikopter till en flygbas i Maryland där han höll ett tal inför ett hundratal anhängare. I sitt tal önskade han den nya administrationen lycka till, men nämnde inte Joe Biden eller Kamala Harris vid namn.

Enligt amerikanska medier ska Trump dock ha lämnat ett brev till Biden i Ovala rummet, vilket är tradition att presidenten gör till sin efterträdare.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.