Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Möllerström, professor i nationalekonomi vid George Mason University om Bidens vallöften. Foto: ALYSSA POINTER / THE ATLANTA JOURNAL-CONSTITUTION

Experterna förklarar: Joe Bidens plan för USA

Uppdaterad
Publicerad

I veckan svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president. Han har gång på gång sagt att han tänker sätta stopp för Donald Trumps politik – men vad är egentligen Bidens plan?

– Jag skulle beskriva honom som en ganska tråkig politiker – och det behöver USA, säger Johanna Möllerström, professor i nationalekonomi vid George Mason University i delstaten Virginia.

Bidens politiska hjärtefrågor har inte direkt stått i fokus under valrörelsen. Och enligt Johanna Möllerström så är det en sak som är viktigare än något annat.

– Jag tror att hans hjärtefråga just nu är lugn och ro, säger hon.

Samtidigt menar Möllerström att Biden har fått komma med flera politiska löften för att samla stöd från vänsterkanten inom sitt egna parti.

Här är de förändringar som Biden väntas genomföra.

Höjda minimilöner

I dag är den federala minimilönen i USA 7,5 dollar i timmen. Joe Biden vill höja det – till 15 dollar i timmen. Även om många delstater redan har en högre minimilön än 7,5 dollar och inte påverkas alls av höjningen, så skulle det här kunna göra stor skillnad för dem som tjänar minst i landet, säger Möllerström.

– Sen diskuteras det mycket bland forskare och politiker om det här kan leda till högre arbetslöshet. Vi får vänta och se resultatet av det, tillägger hon.

Rekordsatsning på klimatet

Budgeten för Joe Bidens klimatplan är cirka 2 000 miljarder kronor. Så mycket pengar har aldrig tidigare satsats på klimatåtgärder i USA. Han har ännu inte släppt några vidare detaljer kring planen, men i stora drag vill han bort från fossil energi, finansiera grön forskning och erbjuda subventioner för privatpersoner och företag som vill satsa på miljön.

Reparera ryktet utomlands

Biden-administrationen kommer att försöka mjuka upp de utrikesrelationer som blivit sämre under Trumps tid vid makten – bland annat vill de så snabbt som möjligt tillbaka in i Parisavtalet. Men när det kommer till hanteringen av Kina så säger Möllerström att Biden inte väntas reparera särskilt mycket. Istället kan han dra fördel av att Trump ”satt hårt mot hårt”.

– Biden är nog i tysthet ganska tacksam, säger Möllerström.

Reformera poliskåren

En av Bidens högst prioriterade frågor är den afro-amerikanska befolkningens ställning i USA – en grupp som han fick stort stöd av under valet.

– Man kan säga att utan de svarta väljarna så hade han aldrig blivit president, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Sedan George Floyds död har diskussionerna om att avfinansiera polisen blossat upp. Biden tar avstånd från det, men har sagt att han vill reformera poliskåren för att förhindra att polisvåldet fortsätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet