Politikerna har evakuerats ur kongressbyggnaden. Foto: Drew Angerer/AFP/TT

Detta har hänt: Kaos när demonstranter tog sig in i kongressen

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har dött efter oroligheterna vid Capitolium i Washington DC, uppger polisen. Bland annat en polis som misshandlades till döds och en en demonstrant sköts inne i parlamentsbyggnaden. President Donald Trump har under våldsamheterna fortsatt elda på sina anhängare och under hans sociala medier-konton har begränsats.

Här är de dramatiska händelserna i punktform.

• Tiotusentals personer samlades i Washington DC på onsdagen för att protestera mot valresultatet. Donald Trump höll tal inför folkmassorna och uppmanade dem att bege sig tillsammans mot Capitolium.

 Strax före klockan 21, svensk tid, tog sig flera demonstranter  in i Capitolium. Tårgas avfyrades i kongressbyggnaden och polisen drog vapen mot demonstranterna. Flera vapen och rörbomber har beslagtagits och 68 personer har gripits.

• Polisen tvingades utrymma kongressledamöterna och det pågående godkännandet av Joe Biden som ny president stoppades tillfälligt.

 Först flera timmar senare publicerade Donald Trump en video på Twitter där han vädjade till demonstranterna att gå hem. Samtidigt sade han att han älskar demonstranterna.

• Ett utegångsförbud har utfärdats i Washington D.C under natten. Undantagstillstånd gäller i två veckor framåt.

• Flera poliser har skadades och en har avlidit på sjukhus av sina skador.

• Fyra demonstranter har dött i samband med stormandet av USA:s kongress. En kvinna sköts till döds och tre andra dog av ”medicinska skäl”.

• USA:s vicepresident Mike Pence säger att de demonstranter som är inblandade i våld vid kongressbyggnaden ska ställas inför rätta med lagens alla medel.

• Facebook och Youtube har raderat videon där Trump talade till sina supportrar, och Twitter har meddelat att man stänger av presidenten från plattformen i tolv timmar. På torsdagen meddelar Mark Zuckerberg att Trumps konton både på Facebook och Instagram stängs på obestämd tid.

 Processen att fastställa Joe Biden som vinnare av presidentvalet återupptogs på nytt under natten mot torsdagen, svensk tid.

 Flera amerikanska politiker samt världsledare har fördömt upploppen.

• Joe Bidens seger i presidentvalet godkändes formellt av kongressen på torsdagen. Kort därefter publicerade Donald Trump ett uttalande där han bland annat utlovade ett ordnat överlämnande av makten den 20 januari.

Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten och Nancy Pelosi, talman i representanthuset, kräver att Trump avsätts redan innan 20 januari.

Maktskifte i USA

Pinnat inlägg

Utvisningar pausas 100 dagar

En av presidentordnarna som Joe Biden nu skrivit under rör migranter som kommit till USA. Biden tar därmed bort en av Trumps första presidentordrar om prioriterad utvisning för de uppskattningsvis 11 miljoner immigranter som befinner sig olagligt i USA. Utvisningarna ska pausas i 100 dagar, rapporterar Reuters.

Kamala Harris flyttar in i Bidens gamla bostad

Kamala Harris har skrivit historia och nu börjar hennes nya liv som USA:s första svarta kvinnliga vicepresident med rötter i Sydasien. Men det dröjer innan hon flyttar in i det officiella residenset där bland andra Joe Biden har bott.

Biden: "Aldrig känt mig mer optimistisk"
Galan avslutades med fyrverkerier, ackompanjerade av Katy Perrys låt "Fireworks". Under kvällen sa Biden:
– Jag har aldrig känt mig mer optimistisk för USA.

Fyrverkerierna som avslutade konserten. Foto: Justin Sullivan/AFP/TT
Fyrverkerierna som avslutade konserten. Foto: Justin Sullivan/AFP/TT

Harris: "Vi drömmer inte bara"
USA:s nya vicepresident Kamala Harris talar under hyllningskonserten.
– Vi drömmer inte bara, vi utför. Vi är modiga, orädda och ambitiösa, säger hon.

Kamala Harris är USA:s första kvinnliga vicepresident. Foto: Joshua Roberts/AFP/TT
Kamala Harris är USA:s första kvinnliga vicepresident. Foto: Joshua Roberts/AFP/TT

Musiker hyllar Joe Biden
Just nu pågår en hyllningskonsert i Washington. Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi och Justin Timberlake är några av artisterna som uppträder. Tom Hanks är konferencier.

Ny dekor i ovala rummet
Enligt New York times kommer ovala rummet, presidentens arbetsrum i Vita huset, dekoreras med byster som föreställer Martin Luther King, Rosa Parks, Robert F Kennedy och César Chávez.

Dagliga presskonferenser
Vita husets pressekreterare Jen Psaki meddelade under sin första presskonferens att Vita huset kommer att återgå till dagliga presskonferenser.

Avril Haines blir underrättelsechef
Avril Haines, som tidigare varit biträdande chef på CIA, blir chef för underrättelsetjänsten. Hon blir därmed den första kvinnliga underrättelsechefen.

Avril Haines. Foto: Joe Raedle/POOL/AFP
Avril Haines. Foto: Joe Raedle/POOL/AFP

Biden ringer Trudeau
Den första internationella ledaren som Joe Biden kommer att ringa blir Kanadas premiärminister Justin Trudeau, meddelar Vita huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.