• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT förklarar på 60 sekunder vad som hände när USA:s kongress stormades. Visa alla (4)
Visa alla (4)

Detta har hänt: Kaos när demonstranter tog sig in i kongressen

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har dött efter oroligheterna vid Capitolium i Washington DC, uppger polisen. Bland annat en polis som misshandlades till döds och en en demonstrant sköts inne i parlamentsbyggnaden. President Donald Trump har under våldsamheterna fortsatt elda på sina anhängare och under hans sociala medier-konton har begränsats.

Här är de dramatiska händelserna i punktform.

• Tiotusentals personer samlades i Washington DC på onsdagen för att protestera mot valresultatet. Donald Trump höll tal inför folkmassorna och uppmanade dem att bege sig tillsammans mot Capitolium.

 Strax före klockan 21, svensk tid, tog sig flera demonstranter  in i Capitolium. Tårgas avfyrades i kongressbyggnaden och polisen drog vapen mot demonstranterna. Flera vapen och rörbomber har beslagtagits och 68 personer har gripits.

• Polisen tvingades utrymma kongressledamöterna och det pågående godkännandet av Joe Biden som ny president stoppades tillfälligt.

 Först flera timmar senarepublicerade Donald Trump en video på Twitter där han vädjade till demonstranterna att gå hem. Samtidigt sade han att han älskar demonstranterna.

• Ett utegångsförbud har utfärdats i Washington D.C under natten. Undantagstillstånd gäller i två veckor framåt.

• Flera poliser har skadades och en har avlidit på sjukhus av sina skador.

• Fyra demonstranter har dött i samband med stormandet av USA:s kongress. En kvinna sköts till döds och tre andra dog av ”medicinska skäl”.

• USA:s vicepresident Mike Pence säger att de demonstranter som är inblandade i våld vid kongressbyggnaden ska ställas inför rätta med lagens alla medel.

• Facebook och Youtube har raderat videon där Trump talade till sina supportrar, och Twitter har meddelat att man stänger av presidenten från plattformen i tolv timmar. På torsdagen meddelar Mark Zuckerberg att Trumps konton både på Facebook och Instagram stängs på obestämd tid.

 Processen att fastställa Joe Biden som vinnare av presidentvalet återupptogs på nytt under natten mot torsdagen, svensk tid.

 Flera amerikanska politiker samt världsledare har fördömt upploppen.

• Joe Bidens seger i presidentvalet godkändes formellt av kongressen på torsdagen. Kort därefter publicerade Donald Trump ett uttalande där han bland annat utlovade ett ordnat överlämnande av makten den 20 januari.

Chuck Schumer, Demokraternas ledare i senaten och Nancy Pelosi, talman i representanthuset, kräver att Trump avsätts redan innan 20 januari.

Direktrapport · Maktskifte i USA

Utvisningar pausas 100 dagar

En av presidentordnarna som Joe Biden nu skrivit under rör migranter som kommit till USA. Biden tar därmed bort en av Trumps första presidentordrar om prioriterad utvisning för de uppskattningsvis 11 miljoner immigranter som befinner sig olagligt i USA. Utvisningarna ska pausas i 100 dagar, rapporterar Reuters.

SVT · Ylva Larsson

Kamala Harris flyttar in i Bidens gamla bostad

Kamala Harris har skrivit historia och nu börjar hennes nya liv som USA:s första svarta kvinnliga vicepresident med rötter i Sydasien. Men det dröjer innan hon flyttar in i det officiella residenset där bland andra Joe Biden har bott.

Att USA:s nytillträdde president Joe Biden bor på 1600 Pennsylvania Avenue i Washington DC är känt för många. En kvarts bilresa därifrån ligger 1 Observatory Circle – en mindre välkänd adress men som nu på nytt har hamnat i strålkastarljuset.

Där ligger nämligen vicepresidentens residens och det är där som Kamala Harris och hennes make Doug Emhoff kommer att bo de kommande fyra åren. Men det dröjer dock en stund innan de flyttar in, uppger en av Harris medarbetare för CBS News.

Delar av det 128 år gamla huset ska nämligen renoveras innan vicepresidentparet flyttar in. Harris, som var senator för Kalifornien innan hennes nya jobb, har en bostad i Washington DC – men det är oklart om det är där hon kommer att bo i väntan på sitt nya hem. Hennes kontor har av säkerhetsskäl inte offentliggjort några detaljer om Harris tillfälliga boendeplaner.

Vicepresidentbostaden ligger på samma mark som den amerikanska marinens observatorium United States Naval Observatory. Tidigare i historien bodde vicepresidenterna i egna hem eller på hotell, men med åren blev säkerhetsarrangemangen kring de privata bostäderna så pass kostsamma och komplicerade att man såg behovet av att ha ett officiellt residens.

Huset byggdes 1893 men det var först 1977 som de förste vicepresidenten flyttade in: Walter Mondale. Men här har också George H.W. Bush, Dan Quayle, Al Gore, Dick Cheney, Joe Biden och Mike Pence bott.

- Det är ganska skamligt att det dröjde så lång tid innan vicepresidenterna fick en egen bostad, säger historikern Mike Purdy till The New York Times.

- Men på sätt och vis reflekterar det också hur obetydlig vicepresidentens roll ansågs vara under många år.

Varje vicepresident och dennes familj har bidragit till residensets utformning, enligt Purdy. George H.W. Bush byggde en löpbana och hans efterträdare Dan Quayle byggde en simbassäng som Joe Biden flera år senare uttryckte sin uppskattning för.

Vicepresident Mike Pence och hans fru Karen har anordnat många privata middagar med företagsledare och bidragsgivare, men gjorde minimala förändringar i huset. 2017 avtäckte dock Karen Pence en bikupa i trädgården.

Nu väntar många med spänning på hur Kamala Harris och Doug Emhoff kommer att sätta sin prägel på såväl ämbetet som den nya bostaden. Emhoff kommer som USA:s andre herre ta över en roll som för hans kvinnliga företrädare bland annat har inneburit att vara värdinna och sköta dekorationerna av residenset inför högtiderna. (TT)

SVT · Ylva Larsson

Säkerhetsanalytikern om säkerhetspådraget i Washington: "Det visar att det går att motverka hotet, dock kan inte Washington fortsätta vara militariserat så hotbilden ligger kvar. Vi befarar att det här bara är startskottet."

Säkerhetsanalytikern om hotbilden i Washington: ”Det här är bara startskottet”

De massiva säkerhetspådraget under Bidens presidentinstallation fick högerextrema grupper att varna sina anhängare från att begå väpnade attacker. Nu har de i stället siktet inställt på besvikna Trump-anhängare, enligt säkerhetsanalytikern Mollie Saltskog. – De delar taktiker för hur de ska rekrytera anhängarna som känner sig övergivna av Trump, säger hon i SVT:s Morgonstudion.
Gå till artikel
SVT · Ylva Larsson

Biden: "Aldrig känt mig mer optimistisk"
Galan avslutades med fyrverkerier, ackompanjerade av Katy Perrys låt "Fireworks". Under kvällen sa Biden:
– Jag har aldrig känt mig mer optimistisk för USA.

Fyrverkerierna som avslutade konserten. Foto: Justin Sullivan/AFP/TT
Fyrverkerierna som avslutade konserten. Foto: Justin Sullivan/AFP/TT
SVT · Maria Makar

Harris: "Vi drömmer inte bara"
USA:s nya vicepresident Kamala Harris talar under hyllningskonserten.
– Vi drömmer inte bara, vi utför. Vi är modiga, orädda och ambitiösa, säger hon.

Kamala Harris är USA:s första kvinnliga vicepresident. Foto: Joshua Roberts/AFP/TT
Kamala Harris är USA:s första kvinnliga vicepresident. Foto: Joshua Roberts/AFP/TT
SVT · Maria Makar

Musiker hyllar Joe Biden
Just nu pågår en hyllningskonsert i Washington. Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi och Justin Timberlake är några av artisterna som uppträder. Tom Hanks är konferencier.

SVT · Maria Makar

Ny dekor i ovala rummet
Enligt New York times kommer ovala rummet, presidentens arbetsrum i Vita huset, dekoreras med byster som föreställer Martin Luther King, Rosa Parks, Robert F Kennedy och César Chávez.

SVT · Maria Makar

Dagliga presskonferenser
Vita husets pressekreterare Jen Psaki meddelade under sin första presskonferens att Vita huset kommer att återgå till dagliga presskonferenser.

SVT · Maria Makar

Här kan ni läsa mer om de presidentordrar Joe Biden skrivit under:

SVT · Maria Makar

Avril Haines blir underrättelsechef
Avril Haines, som tidigare varit biträdande chef på CIA, blir chef för underrättelsetjänsten. Hon blir därmed den första kvinnliga underrättelsechefen.

Avril Haines. Foto: Joe Raedle/POOL/AFP
Avril Haines. Foto: Joe Raedle/POOL/AFP
SVT · Maria Makar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps sista dagar vid makten

Mer i ämnet