Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kommer aldrig erkänna mig besegrad” sa Donald Trump till demonstranterna som samlats i huvudstaden under onsdagen. Foto: MANDEL NGAN/AFP/TT / Jacquelyn Martin/AP/TT

Trump: ”Kommer aldrig erkänna mig besegrad”

Uppdaterad
Publicerad

Inför den amerikanska kongressens godkännande av Joe Biden som ny president ifrågasätter Donald Trump återigen presidentvalets legitimitet.

– Jag kommer aldrig erkänna mig besegrad, säger han under ett massmöte i Washington D.C.

Men vicepresident Mike Pence går inte med på Trumps begäran om att ingripa mot valresultatet.

Kongressens maratonmöte idag kommer mynna ut i att Joe Biden formellt godkänns som USA:s nya president. Inför beslutet har tusentals Trumpsupportrar samlats i Washington D.C. Under ett massmöte framför Vita huset talar Trump om att valet är illegitimt och riggat. Han gick även till attack mot medierna.

Budskapet från Trump är detsamma som det varit sedan valdagen:

– Jag kommer aldrig erkänna mig besegrad, säger han.

Trump: Besviken på Pence

Han uppmanar massorna att gå tillsammans mot Capitolium efter hans tal och till vicepresidenten Mike Pence är hans budskap att han ska avfärda valresultatet, något Pence avfärdat, rapporterar CNBC.

– Mike Pence, jag hoppas att du kommer stå upp för vår konstitutions bästa och för vårt lands bästa. Om du inte gör det kommer jag bli väldigt besviken på dig, säger Trump.

Han ifrågasätter också det pågående senatorsvalet i Georgia, där de två demokratiska kandidaterna har utropat sig själv till segrare. Valet är viktigt för att avgöra maktbalansen i senaten. Enligt amerikanska mediers prognoser kommer en av senatorsplatserna gå till demokraten Warnock som stred mot republikanen Kelly Loeffer. Gällande den andra platsen är demokraten Jon Ossoff i knapp ledning över republikanen David Perdue.

McConnell: Det skadar

I debatten i kongressen diskuteras elektorsrösterna från varje delstat. Röster har höjts från flera republikanska ledamöter om resultatet i delstaten Arizona. Senatens majoritetsledare, Mitch McConnell inledde sitt anförande med att kritisera detta.

– Väljare, domstolar och delstater har sagt sitt. Alla har tyckt till. Om vi sätter oss över dem skadar vi vår republik för alltid, säger McConnell.

Utanför kongressbyggnaden rapporteras det om oroligheter bland de tiotusentals människor som samlats i Washington D.C. Amerikanska medier uppger att flera personer brutit polisens barriärer och Capitolium är under nedstängning. Läs mer om det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps sista dagar vid makten

Mer i ämnet