Texas försök att rädda Trump har misslyckats

Uppdaterad
Publicerad

Texas försökte genom att dra delstaterna Georgia, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin inför högsta domstolen rädda den avgående presidentens andra mandatperiod.

Men den unika stämningsansökan som Donald Trump har kallat för ”the big one” har fått avslag i Högsta domstolen – och därmed gick det sista försöket att rädda Trump i stöpet.

Donald Trump har åkt på bakslag efter bakslag efter valnatten. Den avgående presidentens juridiska piruetter har bland annat avvisats av domstolar i vågmästarstaterna Pennsylvania och Michigan.

Nu har även det senaste draget från Ken Paxton, republikan och justitieminister i Texas, misslyckats. Han försökte sig på att stämma Georgia, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin med målet att ogiltigförklara Donald Trumps förlust.

Presidentvalet i USA 2020

Men under natten mot lördagen svensk tid rapporterade nyhetsbyrån AP att HD gett stämningsansökan avslag.

Enligt New York Times så saknar Texas rätt att lägga sig i andra delstaters valsystem.

I ett uttalande tidigt på lördagsmorgonen, svensk tid, säger Donald Trump att högsta domstolen ”verkligen svek oss”.

”Kommer avfärdas”

Det unika i sammanhanget är att stämningen skickades direkt till USA:s högsta domstol eftersom det rör sig om en tvist mellan delstater. Annars är det i princip bara tvister om gränsdragningar och vattenrättigheter som avgörs på federal nivå.

Jan Hallenberg, USA-expert på Utrikespolitiska institutet, har tidigare sagt till SVT Nyheter att det här var Donald Trumps sista juridiska chans att hålla sig kvar som president.

– Den kommer att avfärdas av Högsta domstolen eftersom det inte finns några bevis för systematiskt valfusk. Att en stat skulle kunna förhindra en annan delstat att godkänna ett val har aldrig inträffat, sa Hallenberg tidigare.

Republikanerna är traditionellt sett för att delstaterna ska vara självständiga.

– Men när det kommer till Trump verkar de inte ha några principer kvar.

Trump: ”The big one”

Donald Trump har själv kommenterat stämningen och beskriver den som ”extraordinär”.

This is the big one” (det är nu det gäller, reds översättning.)”, har han twittrat.

En lång rad av den avgående presidentens inlägg med påståenden om ett utbrett valfusk har flaggats som falska nyheter.

Joe Biden fick drygt 7 miljoner fler röster än Donald Trump. Att valet skulle vara riggat finns det ännu inga bevis för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet