Foto: AP Photo/Ben Gray

Trump höll första massmötet sedan valet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump höll under lördagen sitt första massmöte sedan valet den 3 november. Och han valde USA:s för närvarande politiskt hetaste delstat – Georgia. Det är här striden om makten i senaten avgörs.

Valet i Georgia blev jämnt, inte bara till presidentposten utan även i senatorsvalet. Georgia har ett valsystem där en kandidat till senaten måste få mer än 50 procent av rösterna för att bli vald. Den gränsen nådde inte någon kandidat i valet den 3 november. Den 5 januari är det därför omval i delstaten.

Minst en av två senatorsplatser

Republikanerna måste vinna minst en av de två senatorsplatserna för att behålla majoriteten i senaten.

Presidentvalet i USA 2020

Skulle demokraternas kandidater vinna blir läget 50–50 i senaten. I så fall får demokraten Kamala Harris utslagsröst i egenskap av vicepresident.

Donald Trump reste till Georgia för att övertala invånarna att rösta på republikanerna i senatorsvalet men hans tal kom att dock att handla minst lika mycket om presidentvalet.

– Jag vill vara kvar som president, sade Trump två minuter in i talet.

– Men jag måste se till att få de här två.

”Hade varit en artig förlorare”

Trump fortsatte att hävda att han var den egentliga vinnaren i presidentvalet.

– Om jag hade förlorat hade jag varit en väldigt artig förlorare. Jag hade sagt att jag förlorat, och så hade jag åkt till Florida och tagit det lugnt.

Omvalet i Georgia den 5 januari står mellan republikanska senatorerna David Perdue och Kelly Loeffler och utmanarna från demokraterna, Jon Ossoff och Raphael Warnock. Delstaten har inte valt en senator från Demokraterna under de senaste 20 åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet