Joe Biden vinner Georgia efter omräkningen

Uppdaterad
Publicerad

Marginalerna var små. Men nu är omräkningen av rösterna i Georgia klar och Joe Bidens seger står sig, enligt nyhetsbyrån AP, som hänvisar till Georgias valmyndighet.

Donald Trump knappade in något men Biden vinner med totalt 12 284 röster. Det står klart efter att Georgias valmyndighet nu slutfört en andra rösträkning. 

Valresultatet kommer att attesteras senare under fredagen. Därefter har Trumpkampanjen två dygn på sig att begära ytterligare en omräkning.

Omräkningen gjordes helt för hand och ”bekräftar att den ursprungliga maskinräkningen korrekt utsåg vem som vann valet (i delstaten)”, skriver Georgias valmyndighet.

Tidigare oräknade röster

Under omräkningen upptäcktes över 5 800 tidigare oräknade röster från fyra olika countyn. De nyupptäckta rösterna gick till båda kandidaterna men gav Trump en övervikt på 1 400 röster, skriver CNN.

Trump har hävdat att de utgör bevis för att det förekommit fusk vilket tillbakavisats av delstatens myndigheter. Georgias valmyndighet menar att de missade rösterna orsakats av den mänskliga faktorn och inte kan betraktas som ett bevis på någon form av medvetet valfusk.

Första Demokraten sedan Clinton

Biden är den första demokraten som vunnit Georgia sedan Bill Clinton tog hem delstaten i valet 1992. Donald Trump vann Georgia 2016 med bred marginal, då han slog Hillary Clinton med fem procentenheter.

Det är framförallt väljare i förorterna runt storstaden Atlanta som bytt partitillhörighet inför årets val. Det i kombination med att ovanligt många svarta väljare röstade tros ha fått vågskålen att tippa över till Demokraternas fördel, skriver CNN.

Demokraterna har i flera år bedrivit aktiva kampanjer för att få fler personer att registrera sig som väljare, enligt nyhetskanalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer