Foto: TASOS KATOPODIS/AFP/Brynn Anderson/AP/TT

Trump försökte pressa valansvarig i telefonsamtal: ”Vill bara hitta 11 780 röster”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har försökt sätta press på Georgias republikanske valtopp Brad Raffensperger för att få honom att ändra valresultatet. Det framgår av ett inspelat telefonsamtal mellan de två.

– Allt jag vill göra är det här. Jag vill bara hitta 11 780 röster, säger Trump i inspelningen.

Avslöjandet kommer från Washington Post, som har publicerat det drygt en timme långa telefonsamtalet som ägde rum med partikollegan Raffensperger så sent som i lördags. Där framgår det även att Trump fortfarande ifrågasätter valresultatet i Georgia på flera punkter.

Han lyfter bland annat fram rykten om att det ska ha fuskats med röstmaskinerna och att en valarbetare ska ha registrerat tiotusentals Bidenröster flera gånger om. Dessa påståenden har inte kunnat bevisas och Trumpkampanjen har vid upprepade tillfällen fått avslag på sina anklagelser i domstolar i flera delstater.

Vill se ”ny beräkning” av rösterna

Men av samtalet att döma anser Trump sig fortfarande ha blivit ”bestulen” på valet i Georgia.

– Det finns inte en chans att jag förlorade Georgia. Inte en chans. Vi vann med hundratusentals röster, säger Trump.

Han vädjar också till Raffensperger om ”leta upp 11 780 röster”, vilket är den siffra som skulle krävas för att Trump skulle vinna Georgia.

– Det är inget fel med att säga, du vet, att du har gjort en ny beräkning av rösterna.

Men hans utsagor vinner inget gehör hos delstatsministern, som gång på gång tillbakavisar Trumps påståenden.

När hans vädjanden inte fungerar försöker Trump i stället insinuera att Raffensperger kan komma att straffas om han inte gör som presidenten vill och säger bland annat att han i och med sitt agerande tar ”en stor risk”.

Trumps hot

Trump hotar även med att det hela kan komma att få konsekvenser för det viktiga omvalet till senaten som hålls i Georgia under tisdagen svensk tid.

Ingen av parterna vill kommentera samtalet. Men i en tweet på söndagen skriver Trump att de två talats vid och anklagar Raffensperger för att vara ”ovillig, eller oförmögen, att svara på frågor om 'röster under bordet'-bluffen, förstörelse av valsedlar, ”väljare” från andra delstater, döda väljare, och mer. Han har inte en susning!”

Raffensperger har svarat presidenten i en egen tweet.

”Med all respekt, President Trump: Det du säger är inte sant”, skriver han.

Fotnot: SVT Nyheter har fått tillstånd från Washington Post att publicera endast 30 sekunder av det inspelade samtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.