– Det blir ett slut på 'America first', säger SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi. Foto: Aktuellt

Tre frågor om Trumps telefonsamtal

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump försökte i ett telefonsamtal sätta press på en partikollega för att på så vis ändra valresultatet i Georgia till sin fördel.

SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi svarar på tre frågor om telefonsamtalet och vad det kan få för konsekvenser.

Vad verkar Trump ha velat få ut av det här samtalet?

– Vi har ännu inte hört hela samtalet, och vi vet inte alltid vad Donald Trump tänker när han säger saker. Men det han säger i de utdrag som hittills publicerat talar sitt mycket tydliga språk. När president Trump säger att han vill ”finna 11 780 röster” och att det inte finns något fel i att ”säga att du har omkalkylerat” så kan man tolka det på två sätt. Hans försvarare kommer säga att presidenten bara vill se fler utredningar av valresultatet. Trumps motståndare kommer tolka det som att presidenten försöker få Raffensperger att förfalska valresultatet.

Kan det komma att få några juridiska konsekvenser för Trump?

– Det är alldeles för tidigt att säga. Det finns de juridiska experter som hävdar att detta kan uppfattas som ett försök att olagligen ändra på valresultatet, medan andra säger att det som sägs i inspelningen är för luddigt för att leda till några juridiska konsekvenser.

Kongressen ska mötas på onsdag och formellt godkänna valresultatet. Kan det här komma att få några konsekvenser för mötet?

– Nja, snarare tvärt om. Den nya kongressen svors in idag och där finns en grupp på 12 republikanska senatorer ledda av Texassenatorn Ted Cruz som sagt att de på onsdag kommer rösta emot fastställandet av Joe Bidens valvinst om det inte tillsätts en utredning om valfusk. Men en stor majoritet har sagt att de kommer rösta för att fastställa valresultatet, och Trumps samtal lär nog göra dem ännu säkrare på sin sak. Men det vet vi inte förrän det är dags för omröstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.