Biden och Trump. Foto: ERIK S. LESSEREDWARD M. PIO RODA/EPA

Biden och Trump på plats i Georgia: ”En ny gryning”

Uppdaterad
Publicerad

Både president Donald Trump och hans efterträdare Joe Biden är på plats i Georgia i slutspurten inför det viktiga senatsvalet. Trumps fokus handlade dock i första hand om det påstådda ”valfusket” i november.

Joe Biden la till en början an en hoppfull ton när han talade på ett drive in-möte på måndagskvällen.

– Det är ett nytt år och morgondagen kan bli en gryning för Atlanta, Georgia och för Amerika.

När det kom till motståndarsidans kandidater- Kelly Loeffler and David Perdue – lät han dock mindre positiv.

– Här har vi två senatorer som tror att de har svurit en ed till Donald Trump och inte till den amerikanska konstitutionen.

Trump talade på nytt om ”valfusket”

Valutgången kommer att ha stor påverkan för amerikansk politik. Om Demokraterna, vars kandidater är Jon Ossoff och Raphael Warnock, tar hem båda stolarna kommer partiet i praktiken att ha kontroll över kongressens båda kamrar. För Republikanernas del räcker det med att man behåller av de två platserna för att vara fortsatt störst i senaten.

Tidigt på tisdagsmorgonen svensk tid landade president Trump i Georgia. Han lovordade både Loeffler och Perdue, men ägnade annars större delen av sitt tal åt att de ogrundade anklagelser om omfattande valfusk som han upprepat flera gånger om gånger sedan november.

– De kommer inte att ta Vita huset ifrån oss. Vi ska kämpa som bara den, sade han till åhörarna, som skanderade ”Kämpa för Trump!”, skriver TT.

Trump fäste särskilt stor vikt vid sin förhoppning om att Mike Pence kommer föra hans talan på onsdag, då elektorsrösterna ska certifieras i kongressen.

– Jag hoppas Mike Pence kommer att hjälpa oss, det måste jag säga.

– Han är en fantastisk kille.

I videon nedan svarar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, på tre frågor om valet i Georgia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.