Ödesval närmar sig i Georgia: ”Biden kan tvingas gå åt höger”

Uppdaterad
Publicerad

Republikanernas majoritet i senaten är hotad. Under tisdagen svensk tid hålls valet i delstaten Georgia som kommer bli helt avgörande för USA:s politiska riktning de närmaste åren.

– Detta är ett lokalt val som har nationell betydelse, säger professor Dag Blanck.

Sedan USA-valet gick av stapeln i början av november har delstaten Georgia varit ämnet på allas läppar. Anledningen är att valet i delstaten kommer att avgöra vilket parti som vinner majoritet i senaten.

– Det är viktigt att ha majoritet i senaten eftersom den är en del av kongressen där lagarna stiftas. Detta är ett lokalt val som har nationell betydelse, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

”Dyraste någonsin”

Om demokraternas kandidater Jon Ossoff och Raphael Warnock vinner fler röster än de republikanska senatorerna Kelly Loeffler och David Perdue får demokraterna 50 av senatens 100 platser. I ett sådant läge är det vicepresidenten, alltså Kamala Harris, som får utslagsrösten.

– Det har varit en mycket intensiv kampanj och jättemycket pengar har flödat in. Det är den dyraste senatskampanjen någonsin. Både Donald Trump och Joe Biden har deltagit i kampanjen för att ge stöd till sina kandidater, säger Dag Blanck.

Ser ut att bli jämnt

Dag Blanck vill inte sia om utgången i tisdagens val men opinionsundersökningarna pekar på att det kommer att bli ett jämnt lopp.

– Georgia har under lång tid varit republikansk delstat, men som vi såg i presidentvalet tillhör Georgia de delstater som är på väg att förändras i det avseendet. Joe Biden vann Georgia med mycket lite övervikt och därför finns en förhoppning bland demokraterna att man ska kunna vinna även på senatsnivå, säger han.

Kan tvingas gå åt höger

Senaten är på många sätt den mäktigaste av kongressens två kamrar. Förutom att nya lagar måste godkännas av senaten, utser den domare till bland annat Högsta domstolen samt godkänner ministrar och andra utnämningar.

Skulle istället republikanerna vinna platserna i Georgia skulle det innebära svåra och långa förhandlingsprocesser för Joe Biden och hans parti.

– Det betyder att han måste gå lite åt höger i vissa frågor för att få med sig senatorer och det kommer vänsterflygeln inom partiet inte att tycka om, säger Dag Blanck. 

– Men man ska komma ihåg att partiväsendet i USA är mycket svagare utvecklat än i Sverige. Senatorerna röstar ofta enligt eget tycke och är ganska självständiga, säger Dag Blanck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.