Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Raphael Warnock håller segertal: Låt min framgång inspirera unga som söker the American Dream. Foto: Reuters

Demokraterna vinner Georgia – tar kontroll över senaten

Uppdaterad
Publicerad

Demokraten Raphael Warnock vann över republikanen Kelly Loeffler i senatsvalet i Georgia, enligt amerikanska mediers bedömning. Även den andra platsen i senaten tas av en demokrat, Jon Ossoff har vunnit över David Perdue.

– Vi fick veta att vi inte kunde vinna det här valet. Jag önskar att min historia kan bli en inspiration för unga människor som söker den amerikanska drömmen, säger Warnock.

Strax efter klockan 22 svensk tid utropar amerikanska medier demokraten Jon Ossoff som vinnare över republikanen David Perdue, med 50,3 procent av rösterna i senatorsvalet i Georgia. Tidigare under dagen blev det klart att demokraten Raphael Warnock segrade över Kelly Loeffler. Därmed tar Demokraterna kontroll över den amerikanska senaten.

– Jag är hedrad och jag åker till senaten för att arbeta för hela Georgia, säger Warnock i ett tal.

Tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid skiljde det enbart några hundra röster mellan Ossoff och Perdue, men ledningen för Ossoff växte under dagen.

– Georgia, tack så mycket för det förtroende ni gett mig. Jag är hedrad över ert stöd, förtroende och tilltro och ser framemot att jobba för er, sa Ossoff i ett tal tidigare under dagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utsände Fouad Youcefi om berg- och dalbanevalet Georgie där ställningen kastades om under nattens timmar. Foto: SVT

Ingen demokratisk senator sen 2005

Det officiella valresultatet kan dock dröja ytterligare. Rekordmånga har nämligen tagit sig till vallokalerna och Georgias vallagar säger att en kandidat kan kräva omräkning om det skiljer mindre än 0,5 procent eller om hen misstänker valfusk.

Georgia har inte haft en demokratisk senator sedan 2005. Men demografin i Georgia har förändrats, något som flera experter lyfter som anledning till de demokratiska segrarna i de senaste valkampanjerna.

– Man har fått en större andel minoritetsbefolkning, en inflyttning. Man brukar säga att storstäderna är demokratstyrda, men ringen runt Atlanta blir större och större. Demokraterna breder ut sig, säger utrikesreporter Fouad Youcefi i SVT:s sändning.

Valet är viktigt då det avgör maktfördelningen i den amerikanska senaten. Vinner demokraterna båda valen blir fördelningen jämn vilket i sin tur ger den blivande vicepresidenten, demokraten Kamala Harris, mer makt än hennes föregångare – och gör jobbet lättare för den kommande presidenten Joe Biden.

Senatsvalet i Georgia

Pinnat inlägg

Ställningen just nu med 98 procent av rösterna räknade:

Ossoff (D) 50,2
Perdue (R) 49,8

Jon Ossoff leder med 16 370 röster.

Raphael Warnock (D) vann mot Kelly Loeffler (R) med 50,6 procent mot 49,4.

Siffrorna kommer från AP och uppdaterades senast 13.02.

- Med en demokratisk majoritet ( i senaten) får Biden betydligt lättare att kunna genomföra delar av sin politik, säger forskaren Frida Stranne om valet i Georgia.

En vinst skulle kunna ge Biden en möjlighet att föra fram kandidater ur partiets vänsterfalang, säger Stranne.

Men många beslut kräver en kvalificerad majoritet så helt lätt blir det inte för Biden även om de båda demokraterna vinner.

Fouad Youcefi säger att många republikaner fortfarande känner att presidentvalet inte gick rätt till.

- Demokrater och republikaner i USA lever på olika planeter känns det som när man talar med dem.

- Framförallt när det gäller Donald Trump krävs det nästan att man har hans stöd för att lyckas i ett val i USA just nu. Georgia är en plats där Trumps ord betyder mycket.

- Republikanerna verkar ha haft ett sämre deltagande i valet än demokraterna.

Även CNN bedömer nu att Raphael Warnock har vunnit sitt val mot republikanen Kelly Loeffler.

- De röster som finns kvar att räkna finns framförallt på platser där demokraterna är starka, säger SVT:s utrikesreporter på plats Fouad Youcefi.

peter • kan det bli processer som omräkning? och när kommer det senast vara avgjort

Georgias vallagar säger att en kandidat kan kräva omräkning om det skiljer mindre än 0,5 procent eller om hen misstänker valfusk.

Alldeles strax börjar vår sändning om valet. Man kan se den i fönstret här ovan.

Enligt Edison research leder demokraten Ossoff nu med cirka 3 500 röster mot republikanen Perdue.

Calle • Varför dröjer resultatet?

En anledning som uppgetts är att rekordmånga har röstat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer