Foto: AP, AFP / TT

Flera nära medarbetare vänder Trump ryggen efter attacken

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Donald Trumps medarbetare i Vita huset avgår i protest efter presidentens agerande i samband med stormningen av Capitolium.

Bland annat har Matt Pottinger, som arbetar som vice nationell säkerhetsrådgivare, valt att lämna sin post, rapporterar Bloomberg.

Kritiken inom det republikanska partiet har varit hård mot president Donald Trumps agerande i samband med stormningen av Capitolium i Washington DC, rapporterar CNN.

Efter påtryckningar manade Trump till sist demonstranterna att gå hem men han fortsatte pumpa ut budskapet om valfusk och har kallat demonstranterna som tog sig in i byggnaden för ”patrioter”.

Kongressen i USA stormad

Flera medarbetare i Vita huset vänder nu presidenten ryggen. Bland annat har Matt Pottinger, som arbetar som vice nationell säkerhetsrådgivare till presidenten, valt att lämna sin post efter nattens händelser, rapporterar Bloomberg.

Kelly Loeffler, som förlorat sin plats i Senaten, och säkehetsrådgivaren Matt Pottinger är några av de tongivande medarbetare och partikamrater som tagit avstånd från president Donald Trump. Foto: TT arkiv

Melania Trumps stabschef avgår

Pottingers överordnade, den nationella säkerhetsrådgivaren Robert O'Brien, och vice stabschefen Chris Liddell överväger också att avgå.

Tidigare under onsdagen försvarade Robert O'Brien vicepresident Mike Pence som Trump riktat kritik mot. I ett uttalande säger han att Pence är en ”genuint fin och anständig man som visat på mod”, rapporterar CNN.

Även presidenthustrun Melania Trumps stabschef Stephanie Grisham, vita husets sociala sekreterare Rickie Niceta och vice pressekreterare Sarah Matthews har lämnat sina jobb i protest, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Nedtonad retorik från flera republikaner

När arbetet med att formellt godkänna valresultatet från november återupptogs under natten valde flera republikaner, som tidigare hade lovat att ifrågasätta valet och de elektorsröster som tillfaller den tillträdande presidenten Joe Biden, att tona ner sin retorik.

När den första omdebatterade omröstningen, om Arizonas elektorsröster, hölls var det till slut sex senatorer, av kammarens totalt 100, som röstade mot att godkänna dem. I representanthuset valde 121 av de 431 närvarande ledamöterna att inte godkänna Arizonas resultat.

En av de som ändrade sig var Kelly Loeffler – republikanen från Georgia som ett dygn tidigare förlorade sin plats i den tillträdande senaten mot demokraten Raphael Warnock.

– Jag kan inte längre med rent samvete protestera mot valresultatet, sade hon och fick applåder i kammaren.

Elaine Chao, transportminister i Trumps regering, har också meddelat sin avgång efter kaoset i Washington DC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet