Chockerande scener utspelade sig vid USA:s kongress under onsdagen. Runt klockan 13.00 lokal tid höll den avgående president Donald Trump ett tal till sina anhängare där han uppmanade dem att marschera till kongressen – kort därpå stormade en folkmassa byggnaden. Människor, många klädda i Trumpkläder, andra med horn på huvudet eller utstyrda i kamouflagedräkter, tog sig in i både senatskamaren och på talmannen Nancy Pelosis kontor.
Kvinna sköts till döds
Under tumultet inne i kongressbyggnaden blev en kvinna skjuten som senare dog av sina skador. Ytterligare tre personer dog ”av medicinska skäl” under sammandrabbningen. 52 personer hart gripits i samband med sammandrabbningarna. Minst fem av de gripna var beväpnade. 26 av gripandena skedde inne på kongressområdet.
Enligt polisen har två rörbomber hittats i Washington D.C under onsdagen – en vid Demokraternas högkvarter och en vid Republikanernas högkvarter.
Senatorerna och annan personal i kongressen blev tvungna att evakueras. Efter att de protesterande drivits ut ur Capitolium och polis och nationalgardet även fått bort dem från byggnadens trappor, återupptog USA:s kongressledamöter sitt arbete med att formellt godkänna valresultatet från november.
Ett utegångsförbud infördes från klockan 18, lokal tid, och ska gälla till 06.00 på torsdagsmorgonen amerikansk tid.
Trumps Twitterkonto låst
Trots flera uppmaningar om att försöka mana demonstranterna till lugn fortsatte president Donald Trump att pumpa ut sitt budskap om grovt valfusk i presidentvalet och maningar om att inte låta ”motståndarna” ta över makten.
Sent under onsdagskvällen svensk tid beslutade Twitter att tillfälligt stänga ner presidentens konto eftersom man menar att inläggen brutit mot plattformens användarregler. Timmar senare följde både Facebook som Instagram efter.
”Vi gör det för att sammantaget bidrar, snarare än minskar, dessa inlägg, till risken för ökat våld”, skriver Facebook i ett uttalande.
Direktrapport · Maktskifte i USA
Biden önskar snabbt agerande av senaten
USA:s tillträdande president Joe Biden kommenterar för första gången riksrättsåtalet mot Donald Trump. Biden vill inte att åtalet tar fokus från senatens arbete med hans egna politiska dagordning.
"Jag hoppas att senatens ledare kan hitta ett sätt att hantera sina konstitutionella förpliktelser gällande riksrätten och samtidigt arbeta med andra brådskande ärenden", skriver Biden i ett uttalande.
Bråda dagar väntar för USA:s senat när kammaren återsamlas den 19 januari, dagen före Joe Bidens presidentinstallation. Ledamöterna i senaten måste godkänna Joe Bidens ministrar, samtidigt som kammaren agerar domstol i riksrättsåtalet mot president Donald Trump.
Biden påpekar att USA är hårt drabbat av coronapandemin och en sargad ekonomi och att senaten snabbt måste godkänna hans regering, så att den kan började arbeta så snart som möjligt när den nya mandatperioden börjar den 20 januari.
(TT)
Ytterligare säkerhetsåtgärder inför presidentbytet
Delstaten Ohios nationalgarde skickar 700 medlemmar "med väldigt specifika förmågor" till Washington DC den 20 januari för att hjälpa till att upprätthålla lugn och ordning under installationen av Joe Biden som USA:s näste president.
Flygbolaget Delta Air Lines meddelar att man inte kommer låta passagerare checka in skjutvapen inför ceremonin. Flygbolaget har dessutom upprättat en lista över personer som inte får gå ombord på planen eftersom de deltog i stormningen av Capitolium, rapporterar Reuters.
FBI varnar för ökat våld från inhemska extremister 2021
Våldsamma inhemska extremiströrelser kommer sannolikt att växa i USA under 2021 , det varnar de federala polismyndigheterna FBI, Department of Homeland Security och National Counterterrorism Center för i en ny rapport, rapporterar Fox News.
Enligt rapporten kommer stormningen av Capitolium den 6 januari sannolikt att fungera som en bestående drivkraft för fler våldsamheter.
"Under 2021 kommer hot och planerade illegala aktiviteter av inhemska våldsamma extremister sannolikt att öka, inklusive förstörelse av egendom och våld riktat mot tjänstemän och politiker, polis, journalister och infrastruktur, liksom sporadiskt våld under lagliga protester och andra sammankomster. Detta på grund av förnyade åtgärder för att mildra spridningen av covid-19, sociopolitiska förhållanden och upplevda regeringsöverskridande", skriver myndigheterna.
Fjärde kongressmedlem coronasmittad efter stormningen
Den demokratiske kongressledamoten Andriano Espaillat har testat positivt för covid-19, meddelar han själv på torsdagen, enligt Reuters.
Han är därmed den fjärde medlemmen av USA:s representanthus som har bekräftats smittade av coronaviruset till följd av stormningen av Capitolium.
"Jag följer riktlinjerna från min läkare och sitter i karantän hemma efter att han testat positivt för covid-19", skriver han på Twitter.
I samband med stormningen sökte kongressmedlemmarna skydd i angränsande rum, något som uppges vara en av orsakerna till smittspridningen.
Frågan har i efterhand blivit laddad där demokrater anklagar republikaner för att ha bidragit till coronaspridningen genom att inte ha velat bära munskydd, rapporterar Reuters och BBC.
Pentagon ger tillstånd till nationalgardet att bära skarpa skjutvapen
Nationalgardets soldater stationerade i och runt kongressen i Washington DC har godkänts att bära tjänstevapen, automatkarbiner (M4) och pistoler, rapporterar försvarsdepartementets tidskrift Stripes.
Cirka 6 200 soldater från minst sex delstater och D.C. National Guard placerades i huvudstaden från och med onsdagen. De har inte tidigare haft tillstånd att bära skarpa skjutvapen.
Minst 10 000 av nationalgardets soldater väntas vara i tjänst i huvudstaden till helgen. CNN uppger att det kan bli över 20 000.
Trump i ny video: Fördömer våldet i kongressen
En ny video med Donald Trump har publicerats på Vita Husets twitterkonto. Presidenten nämner inte någonting om riksrättsåtalet i videon.
I videon fördömer presidenten våldet vid stormningen av kongressen den 6 januari.
- Jag vill vara väldigt tydlig. Jag fördömer tydligt våldet vi såg förra veckan. Våld och vandalism har absolut inte någon plats i vårt land och i vår rörelse, säger Trump i videon.
Ginna Lindberg, USA-kommentator på Sveriges Radio, gästade Aktuellt under onsdagskvällen och beskrev hur riksrättsprocessen går till:
Omröstningen i representanthuset är avgjord. Donald Trump kommer att bli den första presidenten i amerikansk historia att ställas inför en andra riksrätt.
Tio republikaner har röstat för riksrätt.
SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg om omröstningen om en andra riksrättsprocess mot Donald Trump:
De här tio republikanerna röstade för att ställa Trump inför riksrätt:
- Dan Newhouse från Washington
- John Katko från New York
- Jamie Herrera Beutler från Washington
- Adam Kinzinger från Illinois
- Fred Upton från Michigan
- Liz Cheney från Wyoming
- Peter Meijer från Michigan
- Anthony Gonzales från Ohio
- Tim Rice från South Carolina
- David Valadao från Kalifornien