Trump till demonstranterna: ”Ni måste gå hem nu”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har tagit till Twitter för att försöka mana till lugn. I en video ber den avgående presidenten demonstranterna att lämna området och att respektera lag och ordning – och han skickar även en hälsning.

”Gå hem, vi älskar er”.

Senare under natten meddelade Twitter att man kräver att tre av presidentens inlägg raderas och att man tillfälligt stänger konto i tolv timmar.

Trots uppmaningar om att försöka mana demonstranterna till lugn fortsatte president Donald Trump att pumpa ut sitt budskap om grovt valfusk i presidentvalet.

I en video ber den avgående presidenten demonstranterna att lämna området kring Capitolium och att respektera lag och ordning. Samtidigt beskrev han sina anhängare som ”patrioter” och skickade hälsningen: ”Gå hem, vi älskar er”.

Kongressen i USA stormad

Kontot stängs tillfälligt

Twitter har beslutat att blockera användare från att gilla eller retweeta Trumps videouttalande och som riktar sig till dem som deltar i upploppen i Washington D.C. Det skriver sociala medier-plattformen i ett uttalande, rapporterar Reuters och CNBC.

”Tweeten går inte att svara på eller gillamarkera på grund av risken för våld. Det finns inget utbrett valfusk i presidentvalet 2020”, skriver Twitter i uttalandet.

Sent under onsdagskvällen svensk tid beslutade Twitter att tillfälligt stänga ner presidentens konto eftersom man menar att inläggen brutit mot plattformens användarregler. 

Innan upploppen drog igång höll Donald Trump ett tal inför demonstranterna som samlats på huvudstadens gator. I det sa han att att han aldrig skulle erkänna sig besegrad. Se delar ur talet i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet