Kritik mot våldsrubrik från genussekretariat

Uppdaterad
Publicerad

Både professorn bakom studien och tillförordnade kommunikationschefen vid Sahlgrenska akademin har efter det kontroversiella pressmeddelandet om våld mot män fått kritiska mejl från anställda vid det nationella sekretariatet för genusforskning.

En projektsamordnare och en kommunikatör skriver båda att ”vinklingen är problematisk”.

Det är framför allt rubriken man vänder sig mot, i det pressmeddelande som gick ut den 7 oktober: ”Män mer utsatta för våld i relationen än kvinnor”.

Projektsamordnaren menar att det av vinklingen ”framstår som att våld i nära relationer är ett lika stort (eller till och med ännu större) problem för män än kvinnor. Men vad jag förstår så handlar det våld som kvinnor utövar om i första hand försvarsvåld. Det är ju en väldig skillnad.”

Gunilla Krantz svarar att “Jag håller med dig – men det uppseendeväckande är väl att vi vet så lite om mäns våld”, och beskriver sedan andra förhållanden i studien som hon menar skulle behöva undersökas ytterligare.

Projektsamordnaren svarar att ”tyvärr är jag rädd för att med den rubriksättning som är gjord så kan pressmeddelandet användas av grupper som vill säga att det är ’lika synd om männen’ och därmed relativisera det våld som kvinnor utsätts för.”

Enligt tillförordnade kommunikationschefen vid Sahlgrenska akademin Krister Svahn har man inte diskuterat att dra tillbaks pressmeddelandet, eller ändra några formuleringar till följd av kritiken. Han uppger också att pressmeddelandet skrevs i samråd med Gunilla Krantz, som hade veto på alla formuleringar inklusive rubriken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer