Anders Eklund, polisavspärrning i sökandet efter Engla Foto: TT

Kritiken mot polisen: Eklund kunde stoppats

Uppdaterad
Publicerad

I samband med mordet på Engla 2008 riktades en hel del kritik mot polisen. Kritikerna menade att Anders Eklund kunde ha stoppats tidigare, om polisen tagit inkomna tips på allvar.

Det står klart att polisen i Dalarna hade fått flera tips om Eklund i samband med mordet på Pernilla Hellgren, ett mord som han senare fälldes för, ett av dem så sent som hösten 2007.

De kollades dock aldrig upp. Trots att Eklund var dömd för flera tidigare sexövergrepp låg de outredda när Eklund i apri 2008 överföll, våldtog och mördade Engla Höglund.

Granskning

Bland dem som var kritiska mot polisinsatsen fanns kriminologen Leif GW Persson, som också fick i uppdrag att granska polisens arbete med mordet tillsammans med Mikael Björk från Åklagarmyndigheten.  I samband med granskningen framfördes tankar om att uppgifter om Eklund städats bort ur en utredning.

Utredningen riktade hård kritk mot polisens arbete, och föreslog ett antal reformer av verksamheten, men kom inte fram till att någon kunde ställas till ansvar

Stämde staten

Bland kritikerna fanns också Englas familj. Hennes mamma Carina Höglund stämde staten, men förlorade målet i tingsrätten.

Hon krävde 1,8 miljoner i skadestånd med hänvisning till att polisen slarvat i utredningen. Men familjen förlorade målet i tingsrätten och fick själva betala för rättegångskostnaderna.  En insamling täckte kostnaderna och gjorde det också ekonomiskt möjligt för familjen att driva ärendet vidare till hovrätten.

Men även hovrätten avvisade hösten 2013 familjens begäran, trots att rätten ansåg det klarlagt att polisens arbete varit bristfälligt.

I målet är klarlagt att det förekom flera brister i polisens arbetsmetod och i fråga om dokumentation, styrning och ledning av utredningsarbetet efter mordet 2000. Englas familj har enligt hovrätten bevisat att det finns ett samband mellan dessa utredningsbrister å ena sidan och Englas död och deras ökade psykiska lidande när de fick kännedom om bristerna å den andra”, heter det i hovrättens dom.

Rätten ansåg dock att ”den fara som polisen haft att motverka inte var tillräckligt konkret för att kunna grunda en skadestånds-skyldighet för staten i förhållande till Englas anhöriga”.

”Har lyft frågan”

Carina Höglund menade dock efter domarna att hennes kamp inte varit förgäves.

– Även om jag förlorar och får betala en massa pengar har jag i alla fall lyft frågan. Mordet på min dotter går det inte att hitta någon mening i, men jag kan hjälpa samhället att täcka igen de här hålen, sade hon.

I dag, när uppgiferna om de nya misstankarna mot Eklund presenteras, säger hon.

– Det svider till rejält i magen. Samtidigt är det ju en positiv nyhet för om det är sant så visar det att polisen lyckats göra ett bra jobb,

Samtidigt som de nya uppgifterna kring Eklund nu kommer fram väljer man att gå vidare med skadeståndsprocessen.

– Nu i veckan ska vi lämna in överklagan till Europadomstolen. Jag vill att myndigheterna ska be om ursäkt när de begår grova fel och jag hoppas att vi får till en lagändring, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Jasmina

Mer i ämnet