Polis åtalas för misshandel. Foto: Dagens Nyheter

Kritikstorm mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått stor kritik under den senaste tiden för flera uppmärksammade händelser.

Polisens hemliga Facebook-grupp är det senaste i en lång rad händelser under detta halvår som kåren har fått rejält med kritik för.

Registreringen av romer, upptakten till Husby-kravallerna, poliskvinnan som slår en berusad man med upprepade batongslag och dödsskjutningen i Varberg. Fyra händelser som alla har genererat en storm. Både internt och externt.

Polisens hemliga Facebookgrupp

Maj: Dödsskjutning och upplopp

En knivbeväpnad man sköts till döds i sin lägenhet i Husby. Det blev startskottet för en våg av upploppsliknande händelser i flera Stockholmsförorter där bilar brann och sten kastades mot polis.

Stor kritik riktades mot polisinsatsen när en 69-årig man dödades av ett skott i huvudet. En av poliserna som själv var med vid händelsen, skrev på sin blogg att det som hände vänt ”upp-och-ned på allt som polisen står för. Polisen skall skydda, hjälpa och ställa till rätta. I det här fallet blev det tvärtom.”

Dödsskjutningen JK-anmäldes senare av änkan. Kvinnans advokat ansåg att det var ”en skandal” att polisen som sköt inte ens togs in till förhör direkt.

Juli: Misshandel och tjänstefel

I början av juli skedde två händelser som båda, på lite olika sätt, ifrågasatt polisens arbetsmetoder.

I Varberg knivskars flera personer av en psykiskt störd gärningsman, en äldre kvinna avled av skadorna. När polisen skulle omhänderta mannen, skottskadades han svårt och avled senare av sina skador. En polis misstänks nu för tjänstefel.

Dessutom ifrågasätts varför inte den svenska polisen utrustas med till exempel elpistoler, som i många fall kan oskadliggöra den misstänkte med avsevärt midre dödlig risk än ett pistolskott.

I Stockholm visar en film, som Dagens Nyheter publicerade, hur en polis slår en försvarslös berusad man ett stort antal gånger med batong. Polisen är nu åtalad för misshandel alternativt tjänstefel.

September: Olagligt register

I september avslöjade Dagens Nyheter att Skånepolisen har ett olagligt register över romer. Något som fått justitieminster Beatrice Ask (M) att be Sveriges romer om ursäkt. Skånepolisen anser fortfarande att registreringen var motiverad, och menar att man har behov av uppgifterna.

Oktober: Hån på Facebook

Efter att Expressen har avslöjat en hemlig Facebook-grupp där tonen mot bland andra polischefer och media är hård, så blir polisen än en gång måltavla för kritik. Cirka 5000 av landets poliser är medlemmar i gruppen.

Journalisten Eva Franchell är en av de som hånas.

– Jag blir väldigt orolig om det här är den ton som poliser använder. Det här gör mig upprörd och ledsen, säger Eva Franchell till SVT Nyheter.

Förtroendefrågan sätts på spel

Lena Nitz, ordförande i polisens fackförbund menar att varje av de händelserna som skett är en situation för sig men kan förstå kritiken.

– Jag förstår att kritiken uppstår och att förtroendefrågan sätts på spel. Det är olyckligt och svårt. Min reflektion är att polisen inte lyckats förklara sitt agerande  tillräckligt tydligt så att det skapar förtroende, säger hon till SVT Nyheter.

Nitz menar att svensk polis är en bra poliskår med hög etik, men att Facebookgruppen visar på att det finns anledning att diskutera etik- och värderingsfrågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens hemliga Facebookgrupp

Mer i ämnet