Foto: TT

Kritiserat webbforum får nya ägare

Publicerad

Det kritiserade webbforumet Kamrat.com lever vidare. Tidigare ägarna Spirilo AB, som tidigare övervägt att lägga ned forumet, har sålt det till bolaget Mulligt Media AB, som uppges ”arbeta aktivt med att försöka stävja problematiken på sajten”.

Kamrat.com har uppmärksammats många gånger ända sedan 2004, då det beskrevs som ett av Sveriges största nätforum. Tester har upprepade gånger visat att barnkonton får mängder av sexmeddelanden, och Kamrat.com har upprepade gånger använts av vuxna som sedan genomfört övergrepp mot de kontaktade barnen.

Tjugotal domar

Vid en kartläggning för några veckor sedan hittade SVT Nyheter ett tjugotal domar där gärningsmän fått kontakt med sina offer just genom Kamrat.com. Sajten är i dag betydligt mindre än tidigare, men vi hittar domar ända fram till 2016.

Grundaren Tobias Lind drev Kamrat.com genom sitt bolag Gatekeepers in Sweden AB fram till i höstas. Han har uppgett för SVT att det i princip är omöjligt att hindra vuxna från att ta denna typ av kontakter på ett forum, och han har betonat att Kamrat.com alltid hjälper polisen att hitta misstänkta förövare, vilket också bekräftats av polisen.

”Allvarlig problematik”

I höstas sålde Tobias Lind sajten till företaget Spirilo, som dock efter några månader meddelade att man hittat ”en allvarlig problematik kring Kamrat” som man varken hade kompetens eller resurser för att åtgärda. Man sökte därför efter köpare, men skulle lägga ned sajten om man inte hittat någon före den sista januari.

Nu blir det dock ingen nedläggning – utan just en ny ägare.

Dialog med polisen

Spirilo uppger i mejl till SVT att man i veckan sålt Kamrat.com till bolaget Mulligt Media AB, som uppges vara ”beredd att arbeta aktivt med att försöka stävja problematiken på sajten” och redan ”inlett dialog med sakkunniga på området, såsom Interpol och polisen med flera, angående åtgärder framåt”.

Mulligt Media AB:s ägare Carl Nordström skriver i ett mejl till SVT Nyheter att han befinner sig på semester och därför har svårt att svara på frågor, men bekräftar köpet. Enligt Spirilo tog Mulligt Media AB över det juridiska ansvaret i går, men det kommer att ta upp till tre veckor innan man överfört alla relaterade tjänster och avtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexuella övergrepp mot barn

Mer i ämnet