Stockholmskrogen Gastrologik som hade en Michelinstjärna sedan tidigare tog sig i år upp till nästa nivå. ”För sina vackert presenterade, och sofistikerade rätter som är kreativa i användningen av smaker och konsistenser” löd motiveringen.
Krögarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr framhöll vänskapen som en viktig ingrediens i deras samarbete när de tog emot utmärkelsen på scenen i Århus.
– Det betyder nog allt, jag är superstolt att ha åstadkommit detta med Jacob, sa Anton Bjuhr.
Alla fyra krogar som redan hade två stjärnor, Daniel Berlin i Skåne, Oaxen i Stockholm, Volmers Malmö och Fävviken Magasinte i Järpen, fick behålla dem.
Fyra krogar förlorade stjärnorna
Ingen ny svensk krog nämndes i kategorin en stjärna i år. Totalt 16 svenska krogar behöll sin stjärna från förra året, vilket innebär att fyra stycken förlorade sina stjärnor.
Orsaken bakom detta är nedstängningar, som exempelvis Stockholmskrogarna Imouto och Esperanto, och konkurser.
2018 gick Sverige om det då ledande Danmark i antalet Michelinstjärnor. I år har dock grannlandet tagit tillbaka förstaplatsen. Sveriges totalt 29 stycken stjärnor fördelade på 22 restauranger står sig inte mot Danmarks 35 stjärnor fördelade på 28 restauranger.
En svensk krog i toppen
Den enda svenska restaurangen som någonsin fått tre stjärnor, Frantzén i Stockholm som drivs av Björn Frantzén, fick behålla dessa. Enbart tre restauranger i Norden befinner sig på den nivån.
– Vi gör ju vår grej och det kommer vi fortsätta göra men i och med det här kommer ännu större förväntningar från gästerna och det är vi sugna och laddade inför och det ser vi fram emot såklart, sade han då till SVT Nyheter kort efter att ha fått beskedet.