Under måndagen delades årets Michelinstjärnor ut från Århus. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ny tvåstjärnig svensk krog i Michelin-guiden

Uppdaterad
Publicerad

Danmark går om Sverige efter måndagens utdelning av Michelinstjärnor i Århus. Men vi fick en ny tvåstjärnig svensk krog i Stockholmsrestaurangen Gastrologik. Sverige har även fortfarande en restaurang som lever upp till tre Michelinstjärnor, då krogen Frantzén fick behålla sina från förra året.

Stockholmskrogen Gastrologik som hade en Michelinstjärna sedan tidigare tog sig i år upp till nästa nivå.  ”För sina vackert presenterade, och sofistikerade rätter som är kreativa i användningen av smaker och konsistenser” löd motiveringen.

Krögarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr framhöll vänskapen som en viktig ingrediens i deras samarbete när de tog emot utmärkelsen på scenen i Århus.

– Det betyder nog allt, jag är superstolt att ha åstadkommit detta med Jacob, sa Anton Bjuhr.

Alla fyra krogar som redan hade två stjärnor, Daniel Berlin i Skåne, Oaxen i Stockholm, Volmers Malmö och Fävviken Magasinte i Järpen, fick behålla dem.

Fyra krogar förlorade stjärnorna

Ingen ny svensk krog nämndes i kategorin en stjärna i år. Totalt 16 svenska krogar behöll sin stjärna från förra året, vilket innebär att fyra stycken förlorade sina stjärnor.

Orsaken bakom detta är nedstängningar, som exempelvis Stockholmskrogarna Imouto och Esperanto, och konkurser.

2018 gick Sverige om det då ledande Danmark i antalet Michelinstjärnor. I år har dock grannlandet tagit tillbaka förstaplatsen. Sveriges totalt 29 stycken stjärnor fördelade på 22 restauranger står sig inte mot Danmarks 35 stjärnor fördelade på 28 restauranger.

En svensk krog i toppen

Den enda svenska restaurangen som någonsin fått tre stjärnor, Frantzén i Stockholm som drivs av Björn Frantzén, fick behålla dessa. Enbart tre restauranger i Norden befinner sig på den nivån.

– Vi gör ju vår grej och det kommer vi fortsätta göra men i och med det här kommer ännu större förväntningar från gästerna och det är vi sugna och laddade inför och det ser vi fram emot såklart, sade han då till SVT Nyheter kort efter att ha fått beskedet.

Stjärnorna står som en symbol och en bedömning av maten i sig. En stjärna i guiden betyder att restaurangen är en ”exceptionell bra restaurang i sin kategori”. Två stjärnor i guiden betyder att restaurangen ”är värd en omväg” och tre stjärnor betyder att restaurangen ”är värd en resa i sig.”

Resterande intryck som service, miljö och liknande belönas med korslagda bestick där fem bestick är den högsta i graden.

Källa: Michelinguiden

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Oaxen Krog, Stockholm

Gastrologik, Stockholm

Vollmers, Malmö

Fäviken Magasinet, Järpen

Daniel Berlin, Skåne-Tranås

En stjärna:

Agrikultur, Stockholm

Aloë, Stockholm

Ekstedt, Stockholm

Mathias Dahlgren-Matbaren, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Volt, Stockholm

Bhoga, Göteborg

Koka, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Thörnströms Kök, Göteborg

28+, Göteborg

Upper House, Göteborg

Bloom in the Park, Malmö

SAV, Malmö

PM och Vänner, Växjö

Källa: Michelinguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer