• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Därför rasar kronans värde – tär på semesterkassan

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska kronan har rasat mot de flesta andra länders valutor. Något som kommer att göra sommarens utlandssemester dyrare. Men det finns undantag – länder vars ekonomiska problem gjort det billigt att semestra i dem.

En utlandssemester har blivit ouppnåeligt för många. Förutom att folk väljer bort utlandet på grund av klimatpåverkan har ju den svenska kronan fallit djupt. Något som gjort det klart dyrare att resa.

Dyrt på puben

Mot det brittiska pundet har kronan tappat 17 procent på fem år. Trots brexit-röran som fått pundet att tappa mot de flesta stora valutor har pundet blivit sju procent dyrare mot kronan på ett år.

Bland eurons 19 länder finns flera populära semesterdestinationer som exempelvis Italien och Grekland. Mot euron så har kronan tappat 23 procent på 5 år, och bara på de senaste året 6 procent.

Låg ränta sänker kronan

Om man ska leta orsaker till kronans fall så finns det ett övergripande skäl – Riksbankens låga ränta, menar bedömare:

– Riksbanken har under en följd av år haft en expansiv penningpolitik, alltså en låg ränta. En ränta som är mycket lägre än i många andra länder som exempelvis USA och Storbritannien. Det har inneburit att kronan blivit svag, säger Swedbanks seniorekonom Knut Hallberg till SVT.

Undantagen

Men det finns undantag från kronfallet. Turkiets problem har fått valutan, Liran, att istället falla mot kronan, med hela 52 procent, sett över fem år. På ett år har liran tappat 18 procent mot kronan.

För den som vill hålla sig i närheten av Sverige är Norge ett alternativ. Naturligtvis inte lika billigt som Turkiet, men ändå billigare än förut. Mot den norska motsvarigheten har kronan stärkts med 7 procent på fem år – men det sista året den norska kronan blivit dyrare – igen – men fortfarande lite under kursen för fem år sedan – alltid något.

Den svenska kronans utveckling*

     Storbritannien    Euroländer     Turkiet       Norge

             Pund                 Euro               Lira            Krona

5 år      -17%                  -23%           +52%        +7%

1 år        -7%                  -6%             +18%         -6%

*till och med 2019-02-26

Källa: Swedbank

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer