Enligt en global studie, publicerad i oktober 2019, är det flera företag som ännu inte haft någon större nytta av artificiell intelligens. Arkivbild. Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Krönika: Hype eller ”Det största sedan elektriciteten”?

Publicerad

KRÖNIKA · Det är gott om superlativer kring AI nu, i både förväntningar och risker. Samtidigt publiceras mindre upphetsande rapporter om resultaten.
Sju av tio företag uppger att de ännu inte haft någon, eller bara minimal, nytta av artificiell intelligens.

Susan Ritzén, Asienkorrespondent

Susan Ritzén

Utrikesreporter

Just den här siffran kommer från en årlig global studie publicerad i oktober 2019 av MIT Sloan Management Review, där 2500 företagsledare intervjuats, och där hittar vi fler nedslående svar om AI.

För även om de flesta företagsledare ser artificiell intelligens som en affärsmöjlighet, så rapporterar fler än hälften av dem som har initierat ett AI-projekt att det misslyckades. Och 45 procent av företagen uppger också att de oroas över risker med satsningar på tekniken. Det är 7 procentenheter fler än förra året.

Bekymren gäller inte bara företag. Socialstyrelsen publicerade i höst en kartläggning av hur AI används i svensk sjukvård.

Också här finns en tillit till att tekniken kan vara av stort värde för vården i framtiden. Samtidigt är användningen av AI begränsad, trots mycket forskning. Bara 59 tillämpningar eller stöd används i vården dag, ytterligare drygt 100 planeras de närmaste åren.

Tidigare hype ledde till AI-vinter

Nu påminner AI-forskare om tidigare hyper där förväntningarna inte infriades tillräckligt snabbt, vilket ledde till att viljan att investera i den här forskningstunga tekniken dog.

Sedan begreppet och forskningsgrenen artificiell intelligens introducerades på 50-talet har världen redan upplevt flera så kallade AI-vintrar, när mycket av utvecklingen gick i stå.

Men det är ingen majoritet som tror att AI är i riskzonen för en ny vinter den här gången Tvärtom spår de flesta att tekniken nu är så tillgänglig för alla att man inte kommer att tappa intresset.

Stor oenighet kring vad AI är

Däremot är få fortfarande ense om vad artificiell intelligens egentligen är. Vissa likställer det med enbart maskininlärning, andra har en mycket vidare tolkning som innefattar sökandet efter en högre intelligens.

Det är ett märkligt undflyende begrepp. Trots att jag i höst har läst 6p orienteringskurs i AI så har jag märkvärdigt svårt att beskriva vad självlärande och autonoma system egentligen är. Det är som om tekniken, när den blir tillräckligt allmän och tillgänglig, inte längre kan innefattas i begreppet.

Kvar är det vi har svårt att beskriva. En intelligens som är både fantastisk och skrämmande.

Och som vanligt finns det en AI-guru som har beskrivit detta dilemma. Redan 1970 sa den amerikanske AI-forskaren Larry Tesler att “Artificiell intelligens – det är vad datorer inte kan göra – ännu”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.