Rätten och dess åhörare togs i dag direkt tillbaka till brottsplatsen när det första larmsamtalet spelades upp, skriver SVT Nyheters reporter Helena Zachariasson. Foto: SVT & TT

KRÖNIKA: Jag var där den dagen – i rättssalen blir det som att det var i går

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Den första rättegångsdagen mot Rakhmat Akilov har genomförts. SVT Nyheters reporter Helena Zachariasson har rapporterat från rättssalen hela dagen – och minns själv tillbaka till hur det var att befinna sig på plats vid Drottninggatan den 7 april 2017.

Helena Zachariasson

reporter

Jag var där den dagen. Jag lämnade redaktionen vid Gärdet fem minuter efter att vi fått veta att en lastbil kört in i Åhléns och kört på människor på Drottninggatan. Jag minns det som i går när jag satt i taxin som inte lyckades komma längre än till NK på Hamngatan där jag hoppade ur och sprang upp mot Sergels torg.

Chockade och rädda människor sprang åt motsatt håll. Uppe vid Sergels torg drog polisen precis avspärrningarna och tillsammans med flera andra medier mötte jag de människor som sett terrorn komma till Stockholm. Det blev intervjuer, men också många kramar med chockade människor och råd om hur de på bästa sättet skulle ta sig ut ur staden som snabbt förvandlades till vad som kunde liknas vid en krigszon med poliser överallt och helikoptrar som hovrade över oss.

När jag många timmar senare kommer tillbaka till redaktionen, faller jag i gråt. Men samlar snabbt ihop mig för att fortsätta rapportera om det som ska förändra vår stad och dess invånare. Men också många fler i landet ska påverkas av terrorn på Drottninggatan.

”Skicka allt ni har!”

Det har gått tio månader sedan dess och i dag mötte Rakhmat Akilov rätten på den första rättegångsdagen. Denna första dag började starkt. Åklagaren höll ett kort anförande: ”500 meter, 40 sekunder och 12,5 ton plåt. En hastighet i genomsnitt på 60 km/h på en gågata i Stockholm. Det är ett angrepp på många människor men också ett angrepp på Sverige.”

Rätten och dess åhörare togs sedan direkt tillbaka till brottsplatsen när det första larmsamtalet spelades upp. En kvinnas upprörda röst skriker ”Skicka allt ni har till Drottninggatan! Det är en lastbil som har kört på folk!”. Det är knäpptyst i salen. Efteråt förevisas vi filmer från vittnen på tumultet efter att Akilov kraschat in i Åhléns. Det är som att de tio månaderna inte har gått.

Vek inte undan blicken

En åklagares sakframställan är ofta lång och detaljerad – så också i dag. De båda åklagarna turades om att gå igenom händelseförloppet som ledde upp till själva dådet. Vi fick ta del av alla de chattar som Akilov haft med olika kontaktpersoner inom IS där han sökt vägledning och råd om bombtillverkning och hur han ska svära trohetseden.

Det mesta hade vi sett i förundersökningen och det har rapporterats om det i medierna. Men nytt för i dag var att vi fick se den film som Rakhmat Akilov själv spelat in i ett soligt Vårby Gård den 6 april 2017, där han iförd en vit huvudbonad och ett pekfinger i luften läser trohetseden med lugn och samlad röst.

Samma lugn såg vi i rättssalen där Akilov satt i gröna häkteskläder bredvid sin advokat och tolk. Han vek inte undan blicken när vittnesfilmerna visades men skruvade lite på sig när hans film av trohetseden spelades upp.

En tydlig linje

Rättegången kommer att fortsätta i tre månader. Men han har ju erkänt, tänker en del och undrar varför samhället lägger sådana resurser på detta. Förutom det självklara att alla människor har rätt till en rättslig prövning handlar det här om så mycket mer.

Som åklagaren Hans Ihrman själv förklarar: det spelar inte så stor roll vad Akilov själv har sagt i förhör – att han ville ingjuta skräck i svenska befolkningen, utan det ankommer på åklagarna att bevisa att det är ett terroristbrott som planerats och begåtts.

Den grund som åklagarna lade i dag där de metodiskt visat rätten hur Rakhmat Akilov planerat, rekognoserat dådet och tagit kontakt med olika kontakter med IS-alias, visar tydligt linjen som de kommer att driva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet