• Viktigt meddelande:

    Kraftig brand i stora flishögar i hamnen i Norrköping. Kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag. Läs mer

Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rättegången mot Akilov har startat

Uppdaterad
Publicerad

Terroråtalade Rakhmat Akilov var i centrala Stockholm och tog flera bilder veckorna innan terrordådet. Bland annat fotograferade han regeringskansliet och stenlejonen på Drottninggatan. SVT Nyheter har rapporterat direkt hela första rättegångsdagen.

Rättegången mot den terroristmisstänkte uzbeken Rakhmat Akilov, 39 år, har inletts.

Under den första rättegångsdagen spelades det första larmsamtalet upp. Den inringade kvinnan skriker och låter desperat.

”Skicka allt du har till Drottninggatan! Det är en lastbil som kört på folk! Det är massa folk som ligger på gatan.”, säger hon.

”Ett angrepp på vårt samhälle”

Åklagaren Hans Ihrman påbörjade sin sakframställan. De kommande dagarna kommer han att lyfta hur han anser att Akilov har planerat och utfört dådet på Drottninggatan, där fem personer dödades och många skadades.

– 500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv. Det är också ett angrepp på vårt samhälle, säger åklagaren Hans Ihrman.

Han läste upp namnen på de fem dödsoffren och även namnen på de som skadades allvarligast i dådet.

Av de som skadats har många fått bestående men som hjärnskador, nedsatt hörsel och amputerat ben.

– Akilov ville ingjuta allvarlig fruktan i Sveriges befolkning och få Sverige att avbryta den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den globala koalitionen mot IS, säger åklagaren Hans Ihrman.

Filmer med massavrättningar

Åklagaren gick under rättegången igenom den uzbekiske terroråtalade Rakhmat Akilovs liv.

Under rättegången framkom också att Akilov ska ha skickat extremistiskt material till sin äldste son och till en uzbekisk person som tidigare varit i Sverige, enligt uzbekisk säkerhetstjänst.

För att visa hur Akilovs inspirerats av Islamiska statens propagandafilmer visas stillbilder från videofilmer som hittats i den åtalades mobil.

På Akilovs minneskort finns bland annat filmer på massavrättningar och bilder med IS karakteristiska svarta flagga. Stillbilder där folk skjuts i huvudet visades i rättssalen.

Akilov tittade på åhörarna

Akilov, klädd i häktets gröna kläder, är kortklippt, har halvlångt skägg och sitter med böjd rygg mellan sina båda försvarare, mittemot domarna och nämndemännen. Akilov lutar sig då och då mot en tolk. Allt som sägs tolkas för honom till ryska.

När han fördes in i säkerhetssalen kastade han en blick mot åhörarna.

Chattade om att köra över ”otrogna”

Åklagaren gick även igenom flera chattar under tisdagen. Bland annat skriver Akilov till en person med alias ”Muhammed” den 15 mars 2017:
”Jag vill köra i centralen över otrogna med en stor bil. Sedan kommer polisen skjuta ihjäl mig och det är allt”.

Dessutom visar åklagaren upp bilder från centrala Stockholm som Rahkmat Akilov tagit innan dådet när han antas ha rekognoserat i centrala Stockholm. Bland annat visas en bild på Åhléns-huset och en bild från Hötorget. Akilov har även fotograferat stenlejonen på Drottninggatan och tagit bilder in mot regeringskansliet.

Åklagaren visar trohetsed

Åklagaren visar även upp två videoklipp där Rahkmat Akilov svär trohet till IS. Klippen är inspelade dagen före dådet och visar hur Akilov iförd en vit huvudbonad och med ett pekfinger i luften svär trohetseden på arabiska. Han står utomhus och talar med lugn röst.

Akilov erkänner terroristbrott

Rakhmat Akilov accepterarar att dömas för terroristbrott.

– Det är Rakhmat Akilov som tagit lastbilen och kört den på det sätt som åklagaren påstår. I bilen fanns butangasbehållare som han antänt efter att han kört in i Åhléns. Motivet var att ingjuta fruktan och avbryta Sveriges delaktighet i koalitionen mot IS. Akilov accepterar att dömas för terroristbrott och framkallande för fara för annan, säger hans försvarsadvokat Johan Eriksson.

Åklagaren yrkar på utvisning

Advokaten uppger att erkännandet inte innebär att Akilov erkänner försök till mord på alla offren.

Åklagaren yrkar på att Akilov utvisas ur landet efter avtjänat straff. Akilov har inget emot att utvisas, ”givet att det finns lagliga förutsättningar”, säger hans försvarsadvokat Johan Eriksson.

Under en pressträff efter den första rättegångsdagen sa åklagaren att allt gått enligt plan och att det är viktigt för honom att bevisa radikaliseringen eftersom det är en del av terroristbrottet.

– Den stora utmaningen är att visa att detta inte enbart handlar om mord, utan att bevisa att det handlar om ett terroristbrott och en attack mot hela samhället, säger Hans Ihrman.

Försvarets mål – rättvis rättegång

Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson, säger att Akilov är inställd på att delta i rättegången och att svara på frågor.

– Mitt mål är att se till att det blir en rättvis rättegång, säger han.

Han vill inte svara på om Akilov sover gott om natten eller om han är ångerfull.

Rättegången kommer att pågå till och med 9 maj. Dom väntas falla innan midsommar.

SVT rapporterade · Följ SVT:s rapportering från tingsrätten

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Viktiga datum i rättegången

Visa

13–15/2 Åklagarens sakframställan, följt av försvarets och målsägarbiträdenas

20–22/2 Förhör med Rakhmat Akilov

6/3–26/4 Förhör med målsägare och vittnen till händelserna på Drottninggatan

2/4–3/4 Förhör med anhöriga till avlidna

7/5 Åklagarens slutanförande

8/5 Slutanföranden från företrädare för målsägare

9/5 Försvarets slutanförande

Dom väntas före midsommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet