Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix / TT

Krönika: ”Jag var oförberedd på alla åsikter om mitt kejsarsnitt”

Publicerad
KRÖNIKA ·

”Så du har inte fött barn på riktigt?”
Första gången jag hörde det, blev jag paff. ”Eh, jo, alltså han ligger ju där. Han är riktig”. Svarade jag inte. I stället berättade jag om den sorg och skam jag kände över att jag hade ”misslyckats med att föda barn” och att jag inte hade en aning om hur en värk kändes. Så hade jag inte svarat om någon kränkte mig så igen.

Helena Zachariasson

reporter

Svaret från denna någon blev väl i stil med:

”Ja, stackars dig, du har inte varit med om det naturliga och fantastiska det är att föda normalt.”

Normalt. Jag var onormal och misslyckad som kvinna. Precis det man vill höra och känna när man hormonell och sömnlös sitter med en uppskuren mage och en liten bebis. Och denna någon var inte ensam. Många är de gånger jag har fått förklara och rättfärdiga varför jag har snittats.

Jag valde inte kejsarsnittet utan det blev så. Jag fick tolv timmar på mig att ställa in mig på det, efter besked från läkare. Men det spelar ingen roll. Jag var oförberedd på alla åsikter som människor skulle ha om mitt kejsarsnitt. Och jag var förvånad över hur ledsen jag själv skulle bli över att det blev så. Jag har i efterhand insett att det berodde på hur påverkad jag hade blivit av alla dessa åsikter: att föda barn har ju alla kvinnor gjort i alla tider och det ska en göra naturligt.

Minst lika mycket krigarinna

Jag fick aldrig höra att jag var en ”krigarinna som kämpat i 25 timmar med att få ut mitt barn”. I dag vet jag att jag minsann var minst lika mycket av en krigarinna som kämpade mig igenom den enorma smärtan efter bukoperationen som höll i sig i veckor. Och som hade månader av rehab för att kunna träna och röra mig normalt igen och ta hand om mitt ärr.

Redan i taxin till förlossningen fick jag en försmak kring vad folk skulle tycka om mitt kejsarsnitt. Där sitter jag skakande av nervositet och taxichauffören börjar med att snällt fråga om jag ska in och föda barn med kejsarsnitt. Då började en lång föreläsning för oss snart nyblivna föräldrar från en fullkomligt främmande person som inte visste ett dugg om oss. ”Visste vi att vårt barn skulle ha högre risk för allergier och ha sämre immunförsvar?” Precis vad man vill höra en timme innan man ska välkomna sitt barn till världen.

Har nog av skuld och skam

Det kan finnas mängder av orsaker till att det blir ett kejsarsnitt. Jag tar ingen ställning till dem. Men när det väl blir ett snitt, kan vi bara försöka lyfta den skuld och skam som läggs på oss snittade kvinnor oavsett vi valt det själva eller inte? Vi och alla andra kvinnor har nog av den varan ändå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.