Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är kvinnan som ska ha det sista ordet kring om det ska vara kejsarsnitt eller inte, säger Sofie Renehed.

“Det är kvinnan som ska ha det sista ordet”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om vem som ska bestämma över hur en förlossning ska gå till är ständigt aktuell. SBU utreder nu nya direktiv kring kejsarsnitt. SVT Nyheter Skåne har frågat tre kvinnor vad de tycker om saken.

– Det är oerhört jobbigt att gå igenom en förlossning och det är kvinnan som ska ha det sista ordet kring om det ska vara kejsarsnitt eller inte, säger Sofie Renehed, som nyss blivit mamma till sex veckor gamla Isabelle.

Socialstyrelsen utreder just nu riktlinjerna för vem som ska avgöra hur en kvinna ska förlösas. Har kvinnan rätt att bestämma över sin egen kropp eller är det läkaren som ska fatta ett medicinskt beslut?

– Läkarna vet bäst och därför lyssnar jag på dem. Sen är det mitt första barn så jag får ta det som det kommer, men jag tar hänsyn till vad läkarna säger, säger Rozan, som väntar sitt första barn.

Kejsarsnitten ökar

Kejsarsnitten ökar i landet och en förklaring till detta är att man tar större hänsyn till kvinnors önskemål kring hur en förlossning ska gå till.

– Kvinnan ska vara delaktig och det ska bestämmas tillsammans med läkare eller barnmorska. Man ska ha en positiv upplevelse av sin förlossning och därför tänker jag att det inte enbart kan vara någon annan som bestämmer över vad jag ska gå igenom, säger Lina Bengtsson, som är gravid med sitt första barn. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer