Magdalena Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I dag är det så att en undersköterska som jobbar direkt efter gymnasiet hela vägen till 65, ändå får en för låg pension” – Hör Magdalena Andersson (S) om nya pensionsförslaget. Foto: Johan Nilsson/TT

S vill miljardsatsa på pensionerna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill att inte bara den samlade inkomsten utan även antalet år i yrkeslivet ska märkas i pensionen.

– Det handlar om yrkesgrupper som bidrar till att samhället ska går runt men som betalar priset i form av slitna kroppar. De ska kunna få kompensation för ett långt arbetsliv, säger partiledare Magdalena Andersson på en presskonferens inför sitt första maj-tal i Malmö.

Reformförslaget som ska diskuteras vidare på Socialdemokraternas kongress senare i maj går under namnet ”Arbetarepension”.

En del av reformen är ett pensionslyft för personer som jobbat mer än 40 år. I dag baseras avtalspensionen på den samlade inkomsten under arbetslivet. Men Socialdemokraterna vill att pensionssystemet även ska ta i beaktning hur många år personer har jobbat.

En annan del av reformen är att personer som haft ett långt yrkesliv ska få rätt att gå ner i arbetstid utan att det leder till en lägre pension.

– I dagens pensionssystem möts de personer som började jobba dagen efter gymnasiet och fortsätter jobba ända tills de är 65 år inte med tillräcklig respekt. Det är orimligt, säger Magdalena Andersson.

Vilka summor i höjd pension det kan bli tal är något för en utredning att ta ställning till, säger Magdalena Andersson. Även frågan om finansiering av miljardreformen behöver utredas.

– Vi är beredda att diskutera i vilken utsträckning det ska tas ur pensionssystemet. Men inte minst i frågan om att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet, där kan statsbudgeten bli en spelare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.