Nästan var femte förlossning i Sverige sker genom kejsarsnitt. Foto: TT/SVT

Allt fler skånska kvinnor föder med kejsarsnitt – på grund av rädsla

Uppdaterad
Publicerad

Trots att andelen kejsarsnitt har tredubblats i Sverige sedan 1970-talet så ligger vi fortfarande lägre än övriga världen. I Skåne låg andelen kejsarsnitt på 17,27 procent under 2019, vilket är strax under siffran för riket. Just nu utreds hur stort inflytande kvinnan ska ha över sättet att föda.

Det finns många orsaker till att kejsarsnitten ökar, bland annat har den tekniska utvecklingen möjliggjort en bättre kontroll av fostrets tillstånd. Dessutom tas idag större hänsyn till gravida kvinnors önskemål vid förlossningar.

– De senaste tio, tjugo åren har vi fått en ökning på grund av indikationen förlossningsrädsla. Jag vet inte om det beror på att man är mer rädd idag jämfört med tidigare eller om detta fångas upp bättre. Men gruppen har blivit större, säger Andreas Herbst, överläkare på kvinnokliniken på Sus i Malmö.

”Kejsarsnittsepidemi” i världen

Ändå är Sverige och Norden bland de mest restriktiva i världen när det gäller kejsarsnitt.

– När jag var på kongress i Rio förra året var ett återkommande tema vad man skulle göra åt kejsarsnittsepidemin i världen. Och man såg med intresse på hur vi i Norden förhållit oss, säger Andreas Herbst.

Kvinnans inflytande utreds

SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) utreder just nu bland annat nya direktiv för hur stort inflytande kvinnan ska ha över sättet att föda.

Ska inte kvinnan själv få påverka hur man föder sitt barn?

– Det är en svår fråga. Man ser olika på det i olika länder. I Sverige har vi inställningen att kejsarsnitt är en medelstor bukoperation som har konsekvenser och vissa risker. Och att man därför inte själv ska kunna fatta beslut om en sådan operation.

SBU ska slutredovisa sitt uppdrag till regeringen senast i december 2021. Socialstyrelsen kommer därefter att ta fram ett kunskapsstöd för förlossningsvården. Målet är att det ska vara klart i början av 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.