Pensionsfondsbolaget Allra hade sitt huvudkontor på Sveavägen i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Kronofogden har beslagtagit Allra-topps lyxvilla

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogden har beslagtagit en fastighet i Stockholmsområdet värderad till 24 miljoner kronor. Fastigheten tillhör en av personerna i ledningen för det skandalomsusade fondbolaget Allra. Beslaget skedde sedan personen delgivits misstanke om grov ekonomisk brottslighet,

Ekobrottsmyndigheten vände sig till Stockholms tingsrätt och begärde en kvarstad på drygt 50 miljoner kronor.

Beslaget gäller en av personerna i ledningen för fondbolaget Allra och som är i fokus för åklagarens utredning just nu.

Pensionsbolaget Allra

Tingsrätten beslutade på fredagen förra veckan att Kronofogden skulle driva in beloppet och nu i veckan gjorde myndigheten ett oanmält besök för att säkra summan.

– Vi söker efter tillgångar som täcker upp till 50 miljoner, berättar Mats Rosenqvist, kronofogdekommissarie på Kronofogdens specialverksamhet.

Har ni hittat några tillgångar?

– Inte upp till 50 miljoner. Just nu är vi uppe i preliminärt 3,5 miljoner i kvarstad.

Allra är ett aktivt bolag som omsatte 716 miljoner 2016.

Villan värd 24 miljoner

Enligt Kronofogden beslagtogs en fastighet, pengar på bank, värdepapper, aktier och lösöre samt egendom i bostaden.

Detta är bara en bråkdel av tillgångarna ni söker efter. Hur bedömer du möjligheterna att finna tillgångar som täcker det begärda beloppet?

– Det är svår att säga i nuläget. Vi får väl se om nån vecka vad slutresultat blir.

Marknadsvärdet på fastigheten uppskattas till omkring 24 miljoner. Fastigheten uppges vara pantsatt för cirka 17 miljoner, enligt Kronofogden.

Nekar till anklagelser

Det är efter förhör i fredags som personen delgavs misstanke om grovt mutbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott, enligt Sveriges Radio. Men han nekar till anklagelserna.

– Han tillbakavisar dem som fullständigt grundlösa. Vi hade en förhandling i tingsrätten på torsdagen angående kvarstaden. Då konstaterade tingsrätten att det förelåg inte ens en skälig misstanke för mutbrottet, säger mannens försvarsadvokat Tomas Olsson till SVT Nyheter.

Nu överväger advokaten och hans klient om de ska överklaga beslutet om kvarstad till hovrätten eftersom den äldre misstanken om penninghäleri kvarstår, enligt Tomas Olsson.

Kan din klient kommentera sitt uppdrag i Allra i dag? Det är ett aktivt bolag.

– Jag vill inte kommentera hans personliga förhållanden. Det är han som ska kommentera det. Men han vill säkerligen inte kommentera det, säger Tomas Olsson.

De misstänkta brotten går tillbaka till 2012 och gäller Allras föregångare, Svensk Fondservice, som är i fokus i den äldsta delen av Allra-utredningen, enligt tidningen.

SVT Nyheter har sökt Ekobrottsmyndigheten för en kommentar om brottsmisstankarna.

Stämda på 190 miljoner

Pensionsmyndigheten som administrerar den allmänna pensionen, stämde för drygt en vecka sedan Allras bolag i Luxemburg på motsvarande drygt 190 miljoner kronor.

Stämningen gäller företagets verksamhet 2015 och ska inte blandas samman med den pågående brottsutredningen kring bolagets verksamhet 2012 i Allras föregångare Svensk Fondservice, uppger Expressen.

I sin stämningsansökan hänvisar Pensionsmyndigheten till att Allra har brutit mot avtalet med myndigheten bland annat när det gäller maximala kostnadsuttag.

Enligt Pensionsmyndigheten har ledande personer inom Allra ”på ett högst utstuderat och otillåtet sätt agerat för att tillgodogöra sig fondmedel på bekostnad av pensionsspararna”.

Morningstars analytiker Jonas Lindmark skriver på torsdagen att: ”många av de 23 inblandade personerna har nog missbedömt sannolikheten att personligen åka fast”.

Allra vann

Men den statliga Pensionsmyndigheten drabbades av ett bakslag på onsdagen i sin strid mot Allra.

Tingsrätten rev upp ett tidigare beslut om kvarstad på bolagets egendomar i sitt bolag i Luxemburg.

”Pensionsmyndigheten har inte lagt fram ett enda bevis för sina påståenden om överpriser eller icke marknadsmässiga arvoden i dessa transaktioner. Allra har mängder med bevis för motsatsen” skriver Allra i ett pressmeddelande på torsdagen.

Bolaget skriver även att det inte har brutit mot några finansiella regelverk eller policyer vid transaktionerna mellan 2015 och 2016.

Fakta: kvarstad

Kvarstad är en tillfällig åtgärd i väntan på att en domstol avgör ett ärende.

När det finns risk att den som är skyldig pengar skaffar undan eller försvinner med egendom, kan en domstol besluta om kvarstad. För att undvika att egendom försvinner eller tappar i värde kan en domstol också besluta om kvarstad när det är tvist om en viss egendom.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet