KTF välkomnar nya parfymforskningen

Publicerad

Branschen välkomnar nu de resultat som Johanna Rudbäcks forskargrupp kommit fram till när det gäller parfymsäkerhet.

Vd Olof Holmer, på kemisk-tekniska leverantörsförbundet (KTF), säger att de vetenskapliga resultaten är en viktig pusselbit i det åtgärdsprogram som parfymkomponentindustrin har startat för att förbättra metodiken kring säkerheten för parfymkomponenter.

Eftersom forskarna inte har studerat färdiga parfymerade produkter som finns i dagligvaruhandeln kommer parfymindustrin nu att använda sig av den nya metodiken för att undersöka om de allergiframkallande ämnen finns där också.

Ann-Therese Karlberg, professor i dermatokemi och hudallergi vid Göteborgs universitet, och som ingår i forskarlaget, säger att även om man inte analyserat färdiga konsumentprodukter så betyder det inte att dessa inte kan innehålla hydroperoxider.

”Hydroperoxider i färdig produkt”

”... När det gäller limonen använder man den eteriska oljan direkt som doftämne i de parfymerade produkterna eftersom den består till mer än 90% av limonen. Vi har funnit att sådan olja innehåller hydroperoxider när den kommer från leverantören.  Därför kommer även hydroperoxiderna att ingå i den färdiga produkten...”

 ”...Generellt sett gäller att de doftämnen som framställs på syntetisk väg även ingår i eteriska oljor. Detta gäller tex linalool från lavendelolja. Vi har kunnat konstatera att linalool oxideras på samma sätt och lika fort i den naturliga eteriska oljan som när det är framställt på syntetisk väg. Det finns ingenting i dag som visar att inte hydroperoxider kan ingå i parfymerade kemisk-tekniska produkter (konsumentprodukter)...”

”...Detta kommer att bli föremål för en grundlig och omfattande undersökning baserat på de nya metoder som vi har utarbetat samt även på metoder som industrin själv har börjat utveckla. De analysmetoder som industrin hittills har använt sig av är för ospecifika och okänsliga för att besvara frågan.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer