KU:s ordförande Andreas Norlén (M) och utskottets vice ordförande Björn von Sydow (S) håller en pressträff om Riksrevisionen sedan riksrevisor Margareta Åberg begärt att bli entledigad. Foto: TT

KU: Extraordinär situation efter riksrevisorns avgång

Uppdaterad
Publicerad

– Det är en extraordinär situation, säger Andreas Norlén (M), ordförande i Konstitutionsutskottet (KU) efter beskedet om att riksrevisor Margareta Åberg avgår. 

Konstitutionsutskotter hade kallat till presskonferens vid lunchtid i dag sedan Margareta Åberg meddelat att hon avgår som den sista i raden av de tre riksrevisorerna.

”Korrekt bedömning”

Utskottets ledning, ordförande Andreas Norlén (M) och vice ordförande Björn von Sydow (S), uttryckte sin respekt för Margareta Åberg och samtidigt förståelse för hennes beslut.

 – Jag och Björn von Sydow respekterar Margareta Åbergs beslut och anser att hon gör en korrekt bedömning av situationen. Det är viktigt att Riksrevisionen gör en nystart, säger Norlén.

En rekrytering av nya riksrevisorer har inletts. Fram tills dess att dessa är på plats är det av stor vikt att Margareta Åberg arbetar kvar och fungerar fullt ut som riksrevisor, fortsätter Norlén.

– Vi vill inte att det ska bli avbrott i verksamheten.

Förhördes i augusti

I början av augusti höll KU ett förhör med alla tre riksrevisorerna. Kritiken mot myndighetens ledning blev hård men utskottet ansåg att det inte fanns något skäl att entlediga någon av de tre.

För två veckor sedan avgick riksrevisor Ulf Bengtsson. I samband med det meddelade Margareta Åberg att hon beslutat att sitta kvar men i dag kom alltså beskedet att hon avgår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Riksrevisionen

Mer i ämnet