Foto: TT

Kulturministern om Kaplan: Ytterst olämplig middag

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsministerns middag med en högerextremledare får skarp kritik av kulturminister Alice Bah Kuhnke. Hon tycker att statsråden bör se över sina rutiner. ”Det är ytterst olämpligt att vi statsråd finns i sammanhang där extremister också finns”, säger hon.

Ett foto på bostadsminister Mehmet Kaplan som äter middag tillsammans med Barbaros Leylani, anmäld för hets mot folkgrupp, och Ilhan Senturk, svensk ordförande för den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, har fått stor uppmärksamhet. Bilden är tagen i juli förra året och nu tar Kaplan avstånd från männen.

”Ytterst olämpligt”

Men hans partikamrat, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), är ändå kritisk.

MP-krisen

– Jag tycker att det är ytterst olämpligt att vi statsråd finns i sammanhang där extremister också finns. Det här ger oss anledning att se över våra rutiner när det gäller de middagar och inbjudningar som vi löpande får som statsråd, säger hon till TT.

– Vi gör ju utredningar inför varje besök men det här ger oss anledning att se över regelverk och de frågor vi ställer inför de olika sammanhang vi representerar i.

”Mår illa”

Alice Bah Kuhnke säger att Turkiska riksförbundets vice ordförande Barbaros Leylanis uttalanden på Sergels torg, där han hetsade mot armenier i ett tal och talade om ”död åt hundarna” får henne att må illa.

– Det är självklart för mig att extremister och åsikter och inriktningar som den här personen på middagen står för inte har någon plats i vårt demokratiska samhälle, inte någon plats alls. Och dessutom det som hände i lördags och de vedervärdiga uttalanden som gjordes är ju oacceptabla. De får mig att må illa, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

Måste förklara

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tycker att Kaplan har en hel del att förklara.

– Vi måste få reda på om han visste vem han åt middag med och om han har träffat företrädare för Grå vargarna tidigare, säger han till SVT Nyheter.

Sjöstedt säger att han reagerar starkt på uppgifterna om middagen eftersom han vet vilken extremt fascistisk organisation Grå vargarna är.

– Det här är en organisation som har begått ett stort antal våldsbrott. Den är kopplad till ett stort antal mord på vänsteroppositionella, kurder och armenier i Turkiet. Det är ingen organisation man ska ha samröre med.

Kan Kaplan sitta kvar, tycker du?

– Jag vill ge honom en chans att förklara sig. Sedan får man ta ställning. Vad han säger är avgörande för om man kan ha förtroende för honom.

Alice Bah Kunke hälsar via sin presstalesperson att hon inte vill kommenterat de nya avslöjandena om att Kaplan vid flera tillfällen tidigare har träffat islamister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet