Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amanda Lind (MP) om förslagen om lättnader i förordningen som förbjuder allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Foto: SVT

Kulturministern vill inte uttala sig om övre gräns för publik

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer inom kort med två förslag om lättnader i förordningen som förbjuder allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Men kulturminister Amanda Lind (MP) vill inte uttala sig i Aktuellt om vilken övre gräns som bör gälla.
– Nu ska vi invänta responsen från Folkhälsomyndigheten, sa hon i Aktuellt på fredagen.

Gränsen på 50 deltagare ”ligger i nuläget fast som huvudregel” uppger regeringen. Men den vill dock se till att förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ”inte i onödan träffar verksamheter som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt” heter det i förslaget.

– Vi måste göra vissa undantag för att komma tillrätta med en del orimligheter som finns med nuvarande lagstiftning, sa Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.

Men hur mycket över 50 kan det komma att handla om?

– Vi vill ha Folkhälsomyndighetens respons på förslaget.

Har ni någon idé – 200, 500 eller 1 000? Ni måste väl ha tänkt kring antalet?

– Vi vill möjliggöra för mer publik än 50. Nu ska vi invänta responsen från Folkhälsomyndigheten.

Inga besked

Aktuellts programledare Nike Nylander fortsatte att fråga om en eventuell gräns som kan gälla i höst. Men kulturministern gav inga besked, trots att regeringen kallat till presskonferens på fredagen om de båda förslagen. 

Kan det handla om att man i höst kan gå på allsvenska matcher?

– Om vi tar ett steg och möjliggör för mer publik från 1 oktober, kommer det ändå inte innebära att alla evenemang kommer att kunna göras, sa Amanda Lind (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet