Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I sitt jultal riktar Kungen ett tack till de människor tack till de människor som dagligen ser till att samhället fungerar, trots pandemin. – Vi ser era insatser och vi är alla djupt tacksamma. Foto: Victor Ericsson/Kungl. Hovstaterna

Kung Carl XVI Gustafs jultal till svenska folket

Uppdaterad
Publicerad

Många upplever nog 2020 som ett förlorat år, en uppfattning som också verkar delas av kung Carl XVI Gustaf. I sitt jultal från Drottningholms slott väljer därför statschefen att blicka framåt mot ett bättre 2021:

– Ljuset kommer tillbaka. Vaccin är på väg. Och redan om några månader kan mycket ha förändrats, vi måste tro på framtiden.

”Ett omtumlande år” – så benämner den 74-årige monarken 2020. Ett år då han menar att många länkar till historien för alltid bröts när coronapandemin skördade tusentals liv i den äldre generationen.

– En betydande förlust. Andra har blivit långvarigt sjuka eller förlorat sin försörjning. Jag sänder en alldeles särskild tanke till dem som drabbats.

I jultalet riktar kungen också ett tack till de människor som dagligen arbetar med att ta hand om de sjuka och på andra sätt ser till att samhället fungerar.

– Era arbeten kan sällan skötas hemifrån, men vi är alla helt beroende av det ni gör. Till er vill jag säga: Vi ser era insatser och vi är alla djupt tacksamma.

Från kl 12.40 på juldagen 25 december finns Konungens jultal tillgängligt i sin helhet på SVT Play. I SVT1 sänds talet kl 19.45.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer