Kungaparet har vaccinerats mot covid-19. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Hovet bemöter kritiken efter kungaparets vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Kungen och drottningen har vaccinerats mot covid-19, trots att de inte ingår i den grupp som ska vaccineras i fas 1.

Enligt hovets presschef Margareta Thorgren så är det på läkares inrådan som vaccinationen har ägt rum.

På en bild på hovets hemsida sitter kungen med en uppkavlad skjortärm och får en spruta i armen. I ett skriftligt uttalande hälsar kungen att han hoppas att så många som möjligt kommer att vaccinera sig:

”Den stora vaccineringen mot covid-19 är nu i gång runtom i vårt land. Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det, så att vi tillsammans och så snart som möjligt kan komma igenom denna svåra tid.”

Provocerar

Sverige befinner sig just nu i ”fas 1” i det nationella vaccinationsprogrammet vilket innebär att det just nu endast är personer som bor på särskilda boenden för äldre, som har hemtjänst enligt socialtjänstlagen eller som jobbar inom äldreomsorgen som får vaccinera sig. Även vuxna som lever med personer som brukar hemtjänst har rätt att vaccinera sig i första omgången.

Kungaparet tillhör inte någon av dessa grupper, vilket flera ur SVT:s publik har reagerat negativt på.

Enligt hovet har kungaparet följt kungens läkares, livmedikus, råd.

– Först och främst är de (kungaparet, reds. anm) 70 plus och kungaparets livmedikus har rekommenderat att de ska vaccinera sig, säger Margareta Thorgren.

”Man ska se det som en samhällsinsats”

Kan ni förstå att det sticker i ögonen på många att kungaparet får gå före i vaccinationskön?

– Det där är detaljfrågor om vaccinationen som jag inte kan kommentera. Sverige har en strategi kring hur vaccinationen ska gå till och i det här fallet så har läkarna gjort den här bedömningen, säger Thorgren och tillägger:

– Jag vill betona kungens citat som finns på kungahusets hemsida. Att en del i detta är att det finns ett stort antal personer som också är tveksamma till vaccination och här kan kungaparet också verka för att vi ska komma till rätta med pandemin. Att man ska se det som nästintill en samhällsinsats för att vi ska komma ur den här pandemin. Ett statsöverhuvud kan bidra med ökad förståelse i den här frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.