Lena Hallengren är en av de sex ministrar som i ett brev till EU-kommissionen uttryckt oro över Pfizers förseningar kring coronavaccinet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sex hälsoministrar: ”Försenade vaccinet oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsjätten Pfizer drar ned på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19 till Europa för att ställa om till en högre produktionstakt – vilket Lena Hallengren (S) och flera europeiska hälsoministrar riktar skarp kritik mot i ett gemensamt brev.

“Pfizer har meddelat att med start nästa vecka och under fyra veckor får vi färre doser per vecka”, skriver Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i ett sms till TT.

Totalt rör det sig om cirka 15 procent färre doser, enligt Richard Bergström. I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten framgår det att doserna kommer att minska med 25 procent under första veckan.

Coronapandemin

Oacceptabelt, menar socialminister Lena Hallengren och hälsoministrarna i ministrar i Danmark, Estland, Finland Lettland och Litauen, enligt TT. I ett gemensamt brev uttrycker de stor oro för de minskade volymerna och skriver att förseningen minskar vaccinationsprogrammets trovärdighet.

Leveranser till hela Europa påverkas

Orsaken är att Pfizer ska öka produktionstakten till två miljarder vaccindoser per år, från tidigare 1,3 miljarder, och bolaget tillägger att leveranserna till alla länder i Europa påverkas. Det är oklart hur lång tid uppgraderingen av produktionsanläggningarna kommer att ta.

Hittills har Sverige fått 170 625 doser, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Även Norge får färre doser. För Norges del handlar det om en minskning av leveranserna till drygt 36 000 doser, från strax under 44 000 doser, enligt Folkehelseinstituttet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet