Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
LO:s krav: Prioritera vissa yrkesgrupper för vaccin Foto: TT

LO:s krav: Prioritera vissa yrkesgrupper för vaccin

Uppdaterad
Publicerad

LO skickar i dag in en kravlista till regeringen för hur dess medlemmar ska skyddas mot covid-19. Förbundet vill att vissa yrkesgrupper, som måste träffa människor i sitt arbete, ska prioriteras vid vaccineringen, efter riskgrupper och vårdpersonal.

– De kontaktnära yrkena är en viktig grupp att prioritera, säger ordförande Susanna Gideonsson.

Vaccinationen mot covid-19 är igång i Sverige och regionerna följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Men LO är inte nöjda.

– Det är färre än en av 10 som faktiskt kan jobba hemifrån. Resten måste gå till arbetet. Vi ser att LO-förbundets medlemmar har drabbats mycket mycket hårdare av covid-19. Det är inget annat än ett underbetyg, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson under en pressträff.

”Tvingas fortsätta gå till jobbet”

LO kräver därför att vissa yrkesgrupper, som måste träffa människor i sitt arbete, ska prioriteras för vaccinering, efter riskgrupper och vårdpersonal. Det handlar om personal inom barnomsorgen, kollektivtrafiken, transporter och handeln.

– Vi vet att en större andel busschaufförer har blivit smittade till exempel, säger Susanna Gideonsson.

– De kommer att tvingas fortsätta gå till jobbet.

Någon egen prioriteringslista på yrkesgrupper har LO dock inte.

Tegnell: Inte högre risk att bli allvarligt sjuka

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell ser dock ingen anledning att ändra prioriteringsordningen.

– De flesta i LO:s grupper har nog inte högre risk att bli allvarligt sjuka. Finns det en ökad risk är den nog mer kopplad till socioekonomiska faktorer, som trångboddhet.

Den prioritering som har gjorts har gjorts för att minska sjukdomsbördan och dödligheten i covid-19.

– Sen finns det diskussioner om att vaccinera för att upprätthålla viss verksamhet och det är det som ligger bakom att man från regionernas sida tycker att det är helt nödvändigt att vaccinera en del av vårdpersonalen, säger Anders Tegnell.

Nästa steg i prioriteringsordningen handlar om att minska smittspridningen i samhället, men inte heller här anser Folkhälsomyndigheten att så kallade ”kontaktnära yrken” bör prioriteras.

– Om de prognoser som finns håller kommer det att finnas väldigt gott om vaccin då. Fokus i det läget blir väldigt mycket att nå så många som möjligt, så fort som möjligt, och signalerna från regionerna är att man vill ha så lite prioriteringar som möjligt. Det komplicerar alltid att man måste rikta sig till speciella grupper, det finns risk att man tappar fart då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet