Foto: Scanpix

Kungen kräver allt mer pengar – men det saknas insyn

Uppdaterad
Publicerad
Kungen begär allt mer pengar från staten för att klara jobbet som statschef, enligt DN:s granskning. Trots detta finns det ingen insyn i hur mycket av skattemedlen han använder privat.

Sedan 2001 har kungahusets årsbudget ökat med 26 miljoner kronor efter justering för inflation, skriver dn.se. Samtidigt har kungen som privatperson blivit allt rikare. På tio år har Carl XVI Gustaf tjänat nära 134 miljoner kronor.

I år får kungahuset 122 miljoner kronor i anslag från skattepengar. Men för de pengar som går till hovstaten, vilket är mer än hälften av dessa 122 miljoner, finns inga krav på öppen redovisningen eller insyn.

I december i fjol beslutades det i riksdagen att regeringen ska försöka få till en överenskommelse med hovet om ökad öppenhet. Detta efter att oppositionen krävt ökan insyn.

Inget har hänt

Men det har snart gått ett år efter riksdagsbeslutet och ännu har inget hänt. enligt Lena Westin, ämnesråd på regeringskansliet, beror detta på att det är hovet som måste avgöra om det blir någon uppgörelse – detta är enligt henne inget som regeringen kan tvinga fram.

–Vi har samtal och försöker från båda håll hitta någon väg framåt. Det finns en vilja från båda håll att finna en lösning, säger Lena Westin.

Kan dra ut på tiden

Enligt Dagens Nyheter har riksdagsbeslutet ingen tidsgräns, vilket gör att hovet i princip kan dra ut på belsutet i många år. 2005 var sist som hovet gick med på ökad öppenhet. Detta har lett till att de börjat redovisa  hur mycket pengar olika delar i hovförvaltningen får och vilka uppdrag kungafamiljen deltagit i under året.

Hovets ekonomidirektör Jan Lindman säger till dn.se att hovet snart ska träffa regeringskansliets representanter för fortsatta förhandlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer